izbori u nedjelju

Pobijedi li Orban, Mađarska bi mogla ostati bez četvrtine radnog stanovništva

31.03.2022 u 08:50

Bionic
Reading

Ukoliko na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Mađarskoj pobijedi vladajuća stranka Fidesz, 28 posto radnog stanovništva smatra da treba otići iz zemlje, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja Republikon Instituta, koji naginje oporbi, javlja Telex. Svaki treći Mađar (33 posto) u radnoj dobi već razmatra kako napustiti domovinu

Rezultati ukazuju na neveliku razliku između vladajućih Fidesz-KDNP i oporbenog bloka Ujedinjeni za Mađarsku (EM): 35 posto glasača podržava aktualnu vlast, a 33 posto želi promjenu i pobjedu oporbe.

Čak 29 posto svih glasača ne želi ili u ovom trenutku još ne može navesti koga će podržati na izborima u nedjelju. To je u skladu s prethodnim istraživanjima Republikona i drugih instituta u Mađarskoj koji se smatraju sklonim oporbi dok tvrtke povezane s vladajućom strankom obično donose znatno veću prednost Fideszu, piše Euractiv.

Medián, koji je imao najtočnije predikcije na izborima 2018. godine, u srijedu je izašao s rezultatima koji pokazuju uvjerljivu pobjedu Fidesza.

Podsjetimo, liberalna Mađarska gaji nadu da bi Fideszov premijer Viktor Orban u nedjelju mogao pretrpjeti poraz jer oporba prvi put ima zajedničkog premijerskog kandidata, neovisnog Petera Marki-Zaya, gradonačelnika Hodmezovasarhelyija na jugu zemlje.