SUĐENJE ZA AFERU HYPO

Pljuštale optužbe za laganje između Gorana Štroka i Williama Montgomeryja

13.01.2016 u 12:19

Bionic
Reading

Kako javlja APA, a prenosi austrijski dnevni list Der Standard, u Klagenfurtu je nastavljeno suđenje za pronevjeru Günteru Striedingeru, bivšem članu uprave Hypo banke. U ponedjeljak su svjedočili poduzetnik i hotelijer Goran Štrok te bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a sada lobist William Montgomery, bivši suradnici koji su se međusobno optuživali za laganje

Prijepodne je svjedočio Goran Štrok, a poslijepodne William Montgomery, no po onome što su rekli pred optuženim bivšim menadžerom Hypo banke Günterom Striedingerom i sutkinjom Ute Lambauer, čini se da bivši suradnici i frendovi nisu baš u dobrim odnosima. Štrok je izjavio kako mu je Montgomery savjetovao da kupi zemljište na otoku Jakljan blizu Dubrovnika, što je Montgomery opisao kao ‘kompletnu laž’, objavio je bečki Der Standard

Montgomery je svjedočio kako je u američkoj diplomatskoj službi proveo 35 godina, ali da u hotelijerstvu nije imao nikakvog iskustva te da nije mogao savjetovati Štroku kupnju zemljišta na Jakljanu, za koje kaže da ga je Štrok sam izabrao, a uloga Montgomeryja je bila pomoći oko kupovine. Montgomery kaže da je za Štroka počeo raditi nakon 2004. godine, kada je napustio diplomatsku službu, te da je ‘bio vrlo koristan’ zbog svojih veza koje je stekao kao veleposlanik u tri zemlje u regiji.

Štrok je pak Montgomeryja optužio za laganje zbog izjave bivšeg veleposlanika iz 2011., kada je Montgomery rekao da Štrok nije imao vlastitog kapitala za ulaganja, što je Amerikanac ponovio i na sudu u Klagenfurtu. ‘On je hazarder koji nikad nije imao rezervi’, izjavio je Montgomery.

Svjedočenje dvojice bivših suradnika otkrilo je još neke zanimljive detalje njihovog odnosa, ali i afere oko kupnje zemljišta na otoku Jakljan, na kojem je Štrok htio sagraditi luksuzni hotel, za što je od Hypo banke - glasi optužnica protiv Striedingera - dobivao kredite bez odgovarajućeg pokrića i procedure. Štrok je svjedočio da je Montgomeryju preko posrednika, tj. jedne tvrtke za sigurnost isplatio 400 tisuća eura za lobiranje oko kupnje zemljišta koje je pripadalo Srbiji (u kojoj je Amerikanac također bio veleposlanik) i koje je bilo obuhvaćeno ugovorom o sukcesiji između bivših republika socijalističke Jugoslavije. Montgomery pak tvrdi da nije bio vlasnik spomenute tvrtke, nego je 'ušao u taj posao kako bi pomogao u njenoj prodaji', ali da nije na kraju dobio nikakav honorar.

Sutkinju je zanimalo zašto je uopće bio potreban posrednik za kupnju zemljišta na Jakljanu, koje se prodavalo na međunarodnom natječaju što ga je raspisala Srbija. Montgomery je izjavio kako je 'Srbija korumpirana', da su kolale glasine kako već postoji dogovor o iznosu koji će biti plaćen za Jakljan te su njegove stručne usluge bile potrebne da bi se cijeli proces odigrao po zakonu. Drugi svjedoci su opisali Montgomeryja kao poslovnog partnera Gorana Štroka te da je imao namjeru uključiti se u posao na Jakljanu, na što je bivši američki veleposlanik rekao da mu je Striedinger u 'opuštenom razgovoru' jednom predložio da figurira kao nositelj projekta kako ne bi svi krediti Hypo banke glasili na tvrtke Gorana Štroka jer su one već imale velik kreditni volumen. Montgomery je rekao da to nije bio ozbiljan prijedlog te da ionako nije imao ni interesa ni novčanih sredstava postati partner u projektu izgradnje luksuznog hotela na Jakljanu.