premijer poručio

‘Plinska afera? Nije se trebala dogoditi, ali odluke ćemo donositi kad mi to hoćemo‘

29.08.2023 u 21:17

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da na sjednici šireg stranačkog predsjedništva nisu razgovarali o Uskoku u splitskom sjedištu Elektrodalmacije, poručivši kako će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi

"Ne, nismo danas o tome razgovarali", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan jesu li razgovarali o tome da je Uskok ušao u Elektrodalmaciju.

Upitan ima li predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić njegovu potporu, odgovorio je da su razgovarali o toj situaciji ali i da to da"nije predmet stranke".

"To su stvari za Vladu", poručio je.

Rekao je i kako u slučaju vezanom za plinsku aferu razumije oporbu i aktere koji žele staviti teret odgovornosti na HDZ i Vladu, ali i da naši građani i gospodarstvo praktički nisu osjetili energetsku krizu jer je cijena plina ostala stalna i priuštiva.

"Ovo je nešto što se nije trebalo dogoditi. Dogodilo se, mi o tome vodimo računa i naše odluke donosimo onda kada mi o tome odlučimo, a ne kada to hoće netko drugi", kazao je.

Milanović i ja potpuno smo različiti

Osvrćući se na navode pojedinaca koji ga izjednačuju s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem istaknuo je da su potpuno različiti oko pitanja uhićenih navijača u Grčkoj, Ukrajine, pristupa pomoći Hrvatima u BiH i sl.

Zamoljen za komentar primjedbi Mosta da je novi smještaj pogođenih potresom na Banovine neadekvatan i skučen, Plenković je odgovorio da je od 11 kontejnerskih naselja njih sedam u potpunosti useljeno u čvrst smještaj. Najavio je i da do listopada ne bi trebalo više nikoga biti u kontejnerskim naseljima.

"O tome da je hotel u Topuskom, u kojem su najmanje sobe oko 12,5 četvornih metara, skučen može govoriti samo netko tko želi parazitirati na ovoj temi i skupljati jeftine političke bodove", poručio je.

Zakon o hrvatskom jeziku važan identitetski zakon

Plenković je, osvrćući se na kritike vezane uz prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku, rekao da je on jako dobar, kvalitetno pripremljen te će biti važan identitetski zakon. Poručio je kako prijedlog nije isključiv i penalizirajući te je inspiriran sličnim zakonskim rješenjima drugih zemalja.

  • +22
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Izvijestio je da su na Predsjedništvu HDZ-a, među inim, razgovarali o velikim nevremenima koja su pogodila Hrvatsku, ali i Sloveniju, te istaknuo da smo bili prvi koji smo toj susjednoj zemlji poslali helikopter dan nakon velikih poplava. Bilo je riječi i o upućivanju našeg kanadera u Grčku kao i pomoći u borbi s velikim požarima, te najvećem usklađivanju mirovina koje će prosječnu mirovinu u ovoj godini dići na 508 eura.

Naveo je i da su razgovarali i o novom Zakonu o trgovini i zabrani rada nedjeljom kazavši da smo sada u prvih šest mjeseci u tranzicijskom razdoblju.

Istaknuo je kako se od 1. srpnja, od kada je zakon na snazi, do kraja godine radi o 26 nedjelja, od kojih je njih 16 radno. Smatra kako taj zakon uvažava Hrvatsku kao turističku zemlju ali isto tako radi dobar balans između profesionalnog i obiteljskog života.

Osvrćući se na početak nove školske godine koja počinje u ponedjeljak, Plenković je rekao da postignuća aktualnog mandata imaju tri referentne točke -  besplatni udžbenici, besplatan obrok, besplatan prijevoz. "To je veliko postignuće za kvalitetu života školaraca i potpora obiteljima", poručio je.