KOMUNIKACIJSKA ANALIZA

Plenkovića su odali mikrosignali, a Dalić je propustila jednu stvar

14.05.2018 u 20:45

Bionic
Reading

Martina Dalić dala je ostavku kako ne bi bila uteg. Ona u svojem djelovanju ne vidi ništa sporno. Na izvanrednoj konferenciji za medije ni u jednom trenutku niti ona niti premijer Andrej Plenković nisu iskazali trunku žaljenja. Na koji način je ovaj dvojac iskomunicirao prijelomni trenutak ove Vlade za tportal su analizirale tri komunikacijske stručnjakinje: Mirela Španjol Marković, Ljiljana Buhač i Smiljana Leinert Novosel

'Ja mislila da vergl najavljuje da nema ostavke, kad ono ipak... Kod njega isti ton i kad najavljuje ostavku i k'o da nam je EU oprostila par milijardi dolara duga. Uglavnom, Martina je bila življa i veselija. Kad je spomenula kamenita vrata, dobila me :-) Pa kaže: 'Velika je sreća, svih današnjih strastvenih kritičara svake sitnice u ovome procesu da ih nije dopao ovaj zadatak. Stoga i dalje mislim da im za to vrijedi zapaliti svijeću na Kamenitim vratima', napisala je na svom Facebook profilu Mirela Španjol Marković netom nakon konferencije za novinare.

Za tportal je pojasnila kako kod Plenkovića doista nema razlike, da na isti način priopćuje javnosti nešto 'što je super' i nešto negativno. 'Nema razlike u njegovu tonu glasa. Nije bilo jasno je li sazvao konferenciju za novinare da kaže da Dalić ostaje u Vladi ili da odlazi', smatra.

Plenković i Dalić ponovno su, ističe Španjol Marković, pokazali podcjenjivački pristup. Španjol Marković napominje kako iz njihova današnjeg obraćanja proizlazi kako mi ne razumijemo visinu zadatka i žrtvu koju su oni podnijeli. 'Pritom ni u jednom trenutku ne spominju etičnost samog takvog mističnog djelovanja. Etičnost je stavljena u drugi plan i taj njihov čin se prikazuje kao hrabrost. To je politički makijavelizam; po njihovom cilj opravdava sredstvo', poručuje. Smatra kako bismo političarima više vjerovali kada bi bili u stanju priznati barem dio svojih grešaka,a ne da a priori brane apsolutno sve što su napravili.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Smiljana Leinert Novosel smatra kako je Vladina krizna komunikacija zakazala. Ili zakasnila. 'Vi morate spriječiti da do krize dođe, morate puno ranije reagirati', poručuje. Možda su, dodaje, bili presigurni u sebe, mislili da će sve nekako riješiti, no stvari vas uvijek negdje dočekaju. Što se tiče obraćanja, kaže da je svatko htio govoriti o sebi pa je premijer govorio o tome što se poduzelo, a Dalić o tome kako je pokušala napraviti sve što je u njenoj moći. Pritom nismo čuli nikakvu ispriku. 'Kada se povlačite, možete biti razočarani i žalosni, ali pristojno je reći: Oprostite ako je bilo loših stvari', zaključuje Leinert Novosel.

Ljiljana Buhač smatra kako je Martina Dalić bila vidno uzrujana, ali i uvjerljiva kad je kazala kako smatra da nije napravila ništa nezakonito. 'Bit je zamutila napadom, tj. u prvi plan je stavila istragu oko puštanja mailova van. Njeno držanje bilo je dosta snažno, bila je nervozna, ali je imala samokontrolu, što je pokazala dubokim udisajima', analizira Buhač.

Što se Plenkovića tiče, kaže da su ga odali mikrosignali. 'Često je lizao usnice što pokazuje ili da je pod visokim stresom ili je znak upitnosti za izrečeno. Sporo je govorio, nije bio vjerodostojan. Uostalom, nije dopustio novinarska pitanja jer bi se samo upleo u mrežu', kaže Buhač .