hrvatska vojska

Plenković se zahvalio vojnicima koji pomažu u Sloveniji, Banožić im podigao naknade

12.08.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Pripadnicima Hrvatske vojske koji danima pružaju humanitarnu pomoć u uklanjanju posljedica olujnog nevremena i poplava koje su pogodile Sloveniju naknada je povećana na 80 eura neto, izvijestilo je u subotu Ministarstvo obrane.

Naknada je povećana sukladno Odluci ministra obrane o ostvarivanju prava na naknadu pripadnicima Oružanih snaga angažiranima u pružanju pomoći civilnim institucijama, službama i stanovništvu u slučaju velikih katastrofa i velikih nesreća,

Zahvalu pripadnicima Hrvatske vojske uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ističući da su Hrvatsku ponovo učinili ponosnom.

“U ime Vlade Republike Hrvatske zahvaljujem vam na pokazanom prijateljstvu, spremnosti i profesionalizmu dok pomažete Sloveniji u borbi s katastrofalnim posljedicama poplava koje su pogodile tu zemlju. Suosjećamo s našim prijateljima u ovoj teškoj situaciji, a upravo vi svojim prisustvom dokazujete kako se na Hrvatsku vojsku svi uvijek možemo uvijek osloniti", poručio je.

Istaknuo je i da svakodnevno prate sve njihove aktivnosti u Sloveniji te su ponosni na vještine i znanja koje pokazuju. "Hrvatska uistinu ima modernu vojsku sposobno odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave”, istaknuo je Plenković.

  • +8
Hrvatski helikopter u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

MORH podsjeća da su pripadnici Hrvatske vojske  od 8. kolovoza angažirani u Sloveniji na pružanju humanitarne pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena na rijeci Savinja. Posljedice nevremena uklanjaju uz pomoć inženjerijskih strojeva među kojima su utovarivač, kopač, kopač-utovarivač, samoistovarivač, labudica i dvije prikolice za prijevoz inženjerijskih strojeva

U pružanju pomoći Sloveniji sudjelovali su i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterom Mi-171Sh koji su 6. kolovoza u Donjoj Bistrici kod Lendave bili angažirani na aktivnostima prenošenja betonskih blokova za stvaranje barijera za suzbijanje poplava.