MODERNI CENTAR

Plenković predstavio novouređene dvorane za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom

20.12.2019 u 17:12

Bionic
Reading

Najviši hrvatski dužnosnici u petak su predstavili novouređenu Nacionalnu sveučilišnu biblioteku (NSB) u Zagrebu koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

"Dovršavamo veliki projekt za hrvatsku kulturu, znanost i slobodno možemo reći da ova znamenita institucija danas dobiva dodatni kongresni i konferencijski karakter", rekao je premijer Andrej Plenković.

Za pripremu NSB-a za predsjedanje izdvojeno je 95 milijuna kuna, rekao je premijer na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, hrvatski zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici diplomatskog zbora, Crkve i medija.

  • +17
Predstavljanje novouređene Nacionalne i sveučilišne knjižnice i božićni domjenak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja spremna je velika dvorana od 550 kvadratnih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

NSB će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi.

Plenković je rekao i kako će obnovljeni NSB nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK.

Hrvatska 1. siječnja 2020. od Finske preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskim vijećem.