posjet braču

Plenković odgovorio oporbi: 'Di to ima porez na marže, neka nam kažu kako'

05.09.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas boravi na Braču, gdje se obratio i medijima

Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je, prenosi N1, rekao kako se finaliziraju mjere za pomoć građanima. 'Ići ćemo za tim da pomognemo svima kojima je to potrebno', kaže naglašavajući kako je potrebno održati standard građana. O detaljima će, kaže, u četvrtak.

'Di to ima porez na marže, neka nam kažu kako', kaže na pitanja o kritikama iz oporbe. Jučer je, govori, održan sastanak i na tom sastanku još nitko nije saznao ništa o porezom obliku koji oporezuje marže.

'Upravo je Vlada, a ne oporba, donijela zakon o dodatnom porezu na dobit', kaže i dodaje kako su sredstva namaknuta na taj način korištena za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

Premijer kaže kako su vladine reforme podigle prihode lokalne samouprave i za 170 posto nego što su bili 2017. godine. Nova porezna reforma se, govori, koncentrira na koncept dodatne porezne autonomije. 'Mi smo njima dali mogućnost da pridonesu povećanju standarda ljudi u svom gradu ili općini', govori dodajući da u tom smislu vlast Grada Zagreba, kojeg Vlada, naglašava, silno podupire, odgovorna da bude odgovorna.

Što se tiče Hrvata u grčkim zatvorima, kaže da je u stalnom kontaktu s grčkim premijerom. 'Rekli su da je pitanje tjedana da se dovrši istraga. Čim taj proces bude gotov, imat ćemo nove informacije o hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima. Tražili smo sigurnost naših državljana, oni su svi sigurni. Drugo, zatražili smo da svi koji ne budu obuhvaćeni kaznenim postupkom, da se automatski deportiraju, da budu poslani u Hrvatsku. Treće, da kaznani postupak bude pravedan i učinkovit. I četvrto, da mi jamčimo da ćemo provoditi mjere opreza i nadzora, u varijanti da se netko od onih obuvhaćenih kaznanim postupkom vrati u Hrvatsku', kazao je premijer.

  • +20
Plenković na otvorenju Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači" Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska surađuje s Grčkom i na drugim poljima, kaže premijer, podsjećajući da je Hrvatska opet poslala kanader u pomoć Grčkoj u gašenju požara. Hrvatska i Grčka su o odličnim odnosima, kao i on s grčkim premijerom, govori i dodaje kako su stvari vraćene na pravi kolosijek, nakon ružnog incidenta u Grčkoj koji je prijetio da poremeti dobre odnose.

Prisjetio se i bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji je danas preminuo. 'Veliki gubitak. Čuli smo se prije dva mjeseca i tad me izvijestio o svom zdravstvenom stanju. Bio je vrlo aktivan saborski zastupnik i otišao je sa samo 65 godina, prerano', rekao je Plenković.

  • +2
Andrej Plenković u Supetru na Braču Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Govoreći o ilegalnim migrantima, Plenković kaže da treba cijeniti rad graničnih policajaca. 'Nitko nema tako dobro organizirane službe na vanjskoj šengenskoj granici. Intenzivirat ćemo napore i suradnju s BiH da se broj nezakonitih migracija smanji', kaže.

Galeb "počastio" Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixsell