zadarska županija

Plenković obišao Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim

14.03.2024 u 18:36

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković obišao je u četvrtak Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji je pušten u probni rad, ustvrdivši da će taj projekt vrijedan gotovo 90 milijuna eura iz korijena promijeniti način odlaganja otpada

"Ovaj velebni projekt u potpunosti će promijeniti dosadašnji način gospodarenja otpadom u Zadarskoj županiji, ali i u dijelu Ličko-senjske županiji", rekao je premijer koji je Centar obišao u sklopu posjete Zadarskoj županiji.

Dodao je da projekt donosi novu fazu, a to su recikliranje, zaštita okoliša te kvalitetan i siguran način gospodarenja otpadom.

Istaknuo je da je Hrvatska u tom pogledu, 12. zemlja po ciljevima održivosti Ujedinjenih naroda, te da takvi projekti predstavljaju operacionalizaciju i konkretizaciju te politike.

Hrvatska je u 2022. imala stopu recikliranja 34 posto, a na odlagalištima je završavalo 56 posto komunalnog otpada. Ovaj bi centar, kao i ostali koji se grade u Hrvatskoj, te brojke u sljedećih deset godina trebao znatno pojačati, ustvrdio je premijer.

U pratnji potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anje Šimprage, i minisatra Šime Erlića, Damira Habijana i Ivana Malenice, premijer je sudjelovao i na svečanom potpisivanju ugovora o razvoju vodoopskrbe uslužnog područja Vodovoda d.o.o. Zadar.

Uručeno je više ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje.

Tu smo da potpišemo ugovore od povijesnog i dugoročnog značaja za ulaganje u vodoopskrbu Zadra, 540 kilometara cijevi sagradit će se diljem županije, a dodatnu vrijednost našem posjetu dat ćemo u Islamu Grčkom, gdje konačno dovodimo vodu, kazao je Plenković.

Potpisana su tri ugovora, važna za Grad Obrovac, Općinu Poličnik te otočne i ruralne općine.

"Sporazumom o izradi studijske i projektne dokumentacije stvaraju se preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe u cijeloj županiji od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu", poručio je zadarski župan Božidar Longin.

Jednako važnom smatra i obnovu cjevovoda i prateće infrastrukture jer će se smanjit postojeći gubici vode.

Nesmetana opskrba vodom, dodao je, omogućit će se svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece, kazao je župan, ustvrdivši da je to "projekt stoljeća" zahvaljujući kojemu će cijela županija imati riješenu vodoopskrbu.

Nakon obilaska CGO Biljane Donje i Islama Grčkog, premijer će u Benkovcu prisustvovati obilježavanju 34. obljetnice osnivanja HDZ-a Benkovac i pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana.