odgovorio na kritike

Plenković: 'Nismo slali policiju na štrajkaše, to je bio business as usual'

14.07.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Netom nakon jučerašnjeg završetka sjednice Vlade, službenici i službenice u pravosuđu koji štrajkaju već tjednima odlučili su došetati do NSK gdje se održavala sjednica. No tamo ih je dočekala specijalna policija, što je izazvalo žestoke kritike oporbe

'Budući da se već 24 sata u hrvatskim medijima spominje da je Vlada zvala policiju, interventnu policiju, specijalce prigodom šetnje štrajkača iz pravosuđa koji su došli blizu NSK, to najodlučnije odbacujem. To nije istina, nitko nije nikoga zvao. Kad zasjeda Vlada, uobičajena je procedura policije da su u blizini 5 ili 6 pripadnika interventne policije, i to ne s namjerom da dođu spriječiti nečiji štrajk nego je to business as usual. Snažno otklanjam insinuacije o nekakvom strahu od ljudi, naroda, naših zaposlenika. To je zlonamjerno, neistinito, tendenciozno i to najodlučnije odbacujem', kazao je premijer Andrej Plenković na kraju press konferencije sa slovenskim premijerom Robertom Golobom.

Podsjetimo, nakon završetka sjednice Vlade do NSK su se iz pravca Palače pravde došetali službenici iz pravosuđa koji već tjednima štrajkaju, a sve kako bi Vladi poslali poruku nakon što je donesena odluka da im se umanje plaće za vrijeme koje će provesti u štrajku. No pred NSK su štrajkaše dočekali pripadnici specijalne policije - njih pet do šest.

Izazvalo je to burne reakcije iz oporbe. 'Znate koliko je sati kad je Plenković odlučio poslati policiju na narod, na ljude koji traže svoje osnovno radno pravo, da dobiju plaće...Pozivam ga da ostane vjerodostojan i, kao što je odlučio radnicama i radnicima ukratiti plaću za vrijeme borbe za osnovnu egzistenciju, da uskrati plaću sebi i svojim ministrima i svom šefu HEP-a, dok traje krađetina neslućenih razmjera u kompaaniji', poručila je jučer SDP-ova Mirela Ahmetović.

  • +9
Štrajk pravosudnih službenika 12.07.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Marija Selak Raspudić (Most) osvrnula se na policiju koju je, kaže, Plenković stavio da intervenira po potrebi.

'Ako bi policija trebala intervenirati, onda je to zbog onih koji sastanče u NSK, a ne zbog građana koji ispred te knjižnice traže svoja prava', poručila je.

Ovakvu silu, istaknula je, neće se tolerirati te je premijera pozvala da se prestane ponašati kao šef partije koji misli da žene trebaju raditi dvostruko više za duplo manju plaće, i da imaju plaće kakve zaslužuju.