premijer o aktualnostima

[FOTO/VIDEO] Plenković Vujčiću poručio da objasni izjavu o rastu rata kredita: Ne moraju građani na prvi balun lupati najžešće

17.10.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan

“Svatko tko je htio mogao se kandidirati, proces je transparentan i demokratski, svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci”, kazao je Plenković koji je danas glasao na redovitim unutarstranačkim izborima.

Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici, doprinijeti radu lokalne zajednice kao i nacionalnoj politici HDZ-a.

U nedjelju više od 200 tisuća članova stranke po načelu, jedan član - jedan glas, na 567 biračkih mjesta biraju predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, a ukupno se natječe 658 kandidata.

Plenković je u nedjelju komentirao upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan scenarij.

“Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju, neka on sam to malo objasni, koliko sam shvatio, to je bilo nekakvo potpitanje ‘eventualno, možda, u slučaju’. Ako nešto misli o tome, neka nam priopći”, poručio je Plenković i dodao da građani ne moraju “na prvi balun lupati najžešće”.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se danas obilježava, Plenković je ustvrdio i da je Vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekla da mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu.

Plenković glasovao na izborima u HDZ-u Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

“To je još uvijek preveliki broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao članica EU moramo smanjivati, ne samo kroz socijalnu politiku, nego kroz politiku koja omogućuje rast plaća i opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse”, istaknuo je i dodao da će politika Vlade ići u tom smjeru i u naredne tri godine.

Smatra da su napreci, koji su napravljeni u posljednjih pet godina u borbi protiv siromaštva, vidljivi.

“Oni možda nisu toliki koliki bismo mi htjeli, niti kako bi građani očekivali, ali u svakom slučaju, sve što radimo, radimo na tome da se u Hrvatskoj živi bolje”, ustvrdio je.

  • +12
Andrej Plenković je glasovao na izborima u HDZ-u Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetio je i da je iz tog razloga Vlada u najvećoj socijalnoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi osigurala sredstva za razvoj, a da bi bilo pitanje koliki bi bio postotak siromašnih da nisu intervenirali kroz mjere za održavanje radnih mjesta.

Na pitanje o istrazi u slučaju policijskog nasilja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je ponovio taj događaj nije politika Vlade, MUP-a ni policije, nego je izolirani slučaj, a da će se učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi.