O BORBI ZA ŽENSKA PRAVA

Plenković: 'Ljevica je puna licemjera, nisu napravili ništa'

09.03.2024 u 13:11

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković rekao je u subotu u Vodicama da se tu stranku može pohvaliti oko pozicioniranja žena u politici, komentirajući kritike oporbe o broju žena na HDZ-ovim listama za izbore

'Naša društvenomrežna opozicija jučer se upiknula za temu gdje su nam nositeljice lista, no prema statistici u saborskom klubu HDZ-a je 19 žena, što je jednako koliko imaju sve neovisne zastupnice, zastupnice SDP-a, Socijaldemokrata, Mosta i Domovinskog pokreta zajedno', istaknuo je Plenković na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ u Vodicama..

'Ako se nekome može nešto kazati u vezi s političkim pozicioniranjem žena i članica stranke, onda bi nas trebalo nahvaliti', ustvrdio je.

Plenković ističe da je malo europskih stranaka koje u ovom trenutku, kao što ima HDZ, među ostalim, glavnu tajnicu Vijeća Europe (Marija Pejčinović Burić), potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju (Dubravku Šuicu), članicu Revizorskog suda EU (Ivanu Maletić), čelnu osobu Europske organizacije za sigurnost pomorskog prometa.

'Kad ovi društvenomrežni statističari to pronađu u nekoj drugoj stranci ja ću im skinuti kapu, a do tada neka poštuju politička postignuća u pozicioniranju žena HDZ-a', rekao je Plenković, u obraćanju nazočnima na obilježavanju 25. obljetnice osnutka Zajednica žena HDZ-a 'Katarina Zrinski'.

Jačamo i obiteljsku politiku 

Plenković je podsjetio da su od 2016. smanjili broj nezaposlenih žena za 91 tisuću, kao i jaz između plaća muškaraca i žena, pa je danas prosječna plaća žena 1107 eura, a muškaraca 1184 eura. 'Kontinuirano se približavamo i to je važnije od mjesta na listi za Sabor', dodao je.

'Jačamo i obiteljsku politiku, vodimo računa o ravnoteži poslovnog i privatnog života, udvostručili smo doplatak za djecu, povećali roditeljske naknade, majkama ćemo osigurati 12 mjeseci staža za svako rođeno dijete i prva smo vlada koja je napravila izmjene zakona o trgovini i regulirali rad nedjeljom', rekao je premijer Plenković.

Smjer politike koja poštuje žene 

Dodao je i kako su 8. ožujka 2017. najavili ratifikaciju Istanbulske konvencije, čime su izazvali puno bure i prašine oko tog čina i među svojim biračima, no ništa od lažnih teza o tome što će se dogoditi ako se ratificira, nije se dogodilo. 'Na hrvatskoj političkoj sceni ima jako puno licemjerja, licemjeri dolaze s lijevog političkog spektra. Imali su cijeli mandat, prvaci zaštite ženskih prava i borci protiv nasilja', ocijenio je. 

'Ništa, non action, sve je bilo tamo, konvencija postoji, trebalo je samo pripremiti zakon o potvrđivanju i uputiti u Sabor. Ništa nisu napravili, mi smo napravili onda su nama išli pljeskati u Sabor', dodao je.

'Sada ponovno govore o tome", rekao je Plenković, upitavši: 'Čija je to vlada koja će s izmjenama Kazenog zakona po prvi put uvesti kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe, femicida. Hoće li ga uvesti ljevica ili će ga uvesti HDZ?'.

Plenković je istaknuo kako je to smjer politike koja poštuje žene i želi najstrože kažnjavati nasilnike, to je politika HDZ-a, kao Zajednice žena HDZ-a 'Katarine Zrinski'.