ŠAKOM I KAPOM

Plenković: Ide novi paket potpore za 800.000 umirovljenika

05.03.2024 u 19:39

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a osvrnuo se na aktualne teme. Komentirajući najavljeno raspuštanje Sabora, rekao je da je HDZ cijelo vrijeme planirao da parlamentarni izbori budu održani u miru, van turističke sezone i nakon ključnih odluka Vlade, poput one o rastu plaća u državnom i javnom sektoru

'Idemo na izbore s ogromnim postignućima u posljednjih sedam i pol godina i želimo obnoviti povjerenje hrvatskih građana na demokratskim izborima za Hrvatski sabor', rekao je Plenković za Dnevnik HTV-a.

Najavio je da će Vlada idućeg tjedna donijeti novi paket mjera pa će cijene struje i plina ostati iste, a Vlada će subvencionirati i naftne derivate. 'Izaći ćemo s posebnim paketom, kao uoči Božića, za naše umirovljenike', najavio je premijer. Bit će to potpora za umirovljenike s mirovinom do 830 ili 840 eura, znači za oko 800.000 umirovljenika - što je mirovina niža, to je pomoć veća, u rasponu od 160 do 50 eura.

Plenković je rekao da HDZ s partnerima ide na izbore s ogromnim postignućima, a da oporba u svakom rješenju traži probleme te istaknuo da ga zato ne brine nova, "kobasičasta" oporbena koalicija.

Oporba ima svoj pristup, parlamentarna većina ima cijelo vrijeme svoj plan na kojem radi smireno i staloženo, i bez pritisaka onih koji bi htjeli imati dominantu ulogu i nametati teme na političkoj pozornici. Mislim da se njihov posao može okarakterizirati ovako - mi smo za brojne izazove i krize pronalazili rješenja, a njihov posao u zadnjih sedam godina bio je da u našim rješenjima traže probleme. "A od onih koji traže probleme nikada nećete dočekati rješenja", ustvrdio je Plenković, dodajući da ga ne brine okupljanje lijevog bloka, nakon što je objavljeno da u koaliciju ide 10 stranaka predvođenih SDP-om.

Razlika između nas i njih je da se mi sustavno pripremamo za naš 3. mandat i s odlukom smo upoznali parlamentarnu većinu. HDZ će imati Sabor 17. ožujka, izašli smo s nositeljima lista, ključnim ljudima i spremni smo za nastavak političke suradnje s partnerima s kojima imamo odličnu suradnju. "To je ključ i okvir onoga što želimo", istaknuo je te dodao da su s partnerima imali i imaju zajedničke ciljeve: dizanje standarda, plaća, veću zaposlenost, ostvarenje strateških ciljeva ili pak krizno upravljanje kad je osigurana politička stabilnost.

"Nasuprot nas imamo, po treći put, neke kobasičaste koalicije sklopljene s kolca i konopca. Oni su morali čuti našu odluku da se brzo nađu i kažu - sad nas je deset. Prije ih je bilo 11, rezultat je bio košarkaškim rječnikom u broju mandata 25 razlike za nas", rekao je Plenković. Idemo s vizijom, postignućima i istinom, a oni idu s fabriciranjem kriza - da budem pristojan i dobar, dodao je.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Odlučno je odbacio mogućnost koaliranja s Domovinskim pokretom ili Mostom.

"Ma kakvi, kakav DP, kakav Most", kazao je i dodao da su se u Mostu pokazali "potpuno nepouzdanima", a da je DP doveo na vlast Milanovića u srazu s Grabar Kitarović te poručio da je svaki glas za DP zapravo glas za ljevicu te pozvao birače desnice da glasaju za HDZ jer su, kaže, napravili sve što je bitno za nacionalne interese, od suverenističke politike do nacionalnog identiteta.