okučani

Plenković i Jandroković prihvatili prijedlog s Pantovčaka, na 25. obljetnicu Bljeska s Milanovićem polažu zajednički vijenac

30.04.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković prihvatili su prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića te će zajednički položiti vijenac u spomen na poginule tijekom vojno-redarstvene operacije Bljesak, čija se 25. obljetnica obilježava u petak

Nakon što su trojica predsjednika, države, Sabora i Vlade, zajednički položila vijenac u spomen na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca isto će učiniti i u petak u Okučanima na 25. obljetnici vojno-redarstvene operacije Bljesak te će zajednički položiti vijenac za hrvatske branitelje poginule u toj operaciji, potvrđeno je iz Vlade za tportal. Tako su predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković prihvatili prijedlog predsjednika RH Zorana Milanovića, s Pantovčaka upućen prije tjedan dana. Tada je iz Ureda predsjednika poručeno kako smatraju da je važno na 25. obljetnicu akcije, kojom je od okupacije oslobođena zapadna Slavonija, pokazati zajedništvo i odgovornost državnog vrha te na dostojanstven način obilježiti taj važan datum.

'Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske polažu: ​​Zoran Milanović, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH, Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, i ​mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH', kratko nam je odgovoreno iz Vlade na upit hoće li tri predsjednika zajednički položiti vijenac za hrvatske branitelje.

Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak izjavio da će ovogodišnja proslava 25. obljetnice oslobodilačke akcije Bljesak u Okučanima biti dostojanstvena unatoč posebnim okolnostima zbog koronavirusa. U ime Vlade, uz premijera će joj nazočiti ministri unutarnjih polova, hrvatskih branitelja i obrane Davor Božinović, Tomo Medved i Damir Krstičević. Kod spomen-obilježja odat će počast svim poginulima u toj akciji.

'Tu ćemo poslati važan signal koji Vlada cijeli mandat daje dignitetu Domovinskog rata i žrtvama svih onih koji su poginuli za slobodu Hrvatske - hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima. Ova će obljetnica biti u posebnim okolnostima zbog epidemije, no i ona će biti dostojanstvena i obilježena kako treba', rekao je Plenković na sjednici Vlade.

  • +30
Državni vrh zajednički je obilježio 75. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovca Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Iz Vlade naglašavaju kako će obilježavanje obljetnice biti održano u skladu s aktualnom situacijom vezanom uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. Program započinje u 9 sati izvođenjem himne RH, nastavlja se čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO-u Bljesak, preletom MiG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO-u Bljesak te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika.