tri izborne jedinice

Plenković: HDZ za politiku snažnijeg gospodarstva i većeg standarda građana

04.04.2024 u 15:07

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak s predstavljanja lista kandidata za I., II. i VI. izbornu jedinicu u Zagrebu da je politika stranke za iduće četiri godine politika snažnijeg gospodarstva i većeg standarda građana, odbacivši oporbene teze o krizi u državi

"Naša je politika, politika budućnosti, snažnijeg gospodarstva, otpornijeg gospodarstva, većeg standarda hrvatskih građana, većih ulaganja, boljeg kapitaliziranja osnaženog međunarodnog položaja u odnosu na bilo koje vrijeme u kojem smo živjeli prije toga", rekao je Plenković.

On i drugi govornici na predstavljanju kritički su se dotaknuli politika Možemo! u Gradu Zagrebu koji spada u te tri izborne jedinice, kao i aktivnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića, tituliranog kao "kršitelj Ustava", a poručili su i da je davanje glasa opcijama "od centra desno" štetno jer će "na vlast dovesti ljevicu".

Plenković: Opozicija želi izmisliti krizu koje nema, desne stranke su 'žvaka koja se baca'

"Dakle, cilj opozicije je izmisliti krizu, koje nema", naglasio je te među inim iznio pokazatelje jačeg vanjskopolitičkog rejtinga države te boljih ekonomskih i gospodarskih pokazatelja (ulazak u euro zonu, rast nominalnog BDP-a s 47 milijardi eura 2016. na 76 milijardi 2023., Hrvatska je na 76 posto razvoja EU).

Uz odobravanje i pljesak okupljenih, ironično poručio da to govori jer ima dojam da "nas kršitelj Ustava i njegovi jataci hoće spasiti od svega ovoga".

Mi smo tu, rekao je, da kažemo hrvatskoj javnosti i građanima – "ne-ne, ne bacajte svoj glas opcijama koje su kao desne, a kasnije će biti iskorištene kao bijedni instrument povratka na vlast ljevice i biti odbačene kao žvaka koja se baca nakon što se potroši".

Na izborima povjerenje treba dati "onima koji su ozbiljni, pouzdani, dokazani, jamče narodu sigurnost, prosperitet u budućnosti", rekao je, uvjeren u ponovnu pobjedu HDZ-a.

Nositelj liste u II. izbornoj jedinici Gordan Jandroković ustvrdio je da se oporba odlučila u kampanji za destrukciju i kaos u čemu joj se priključio i kršitelj Ustava, predsjednik Republike, "koji je sve to skupa dignuo na višu razinu agresije i prostote". "Kršeći Ustav poslao je u stvari poruku stvaranja kaosa i bezakonja", rekao je Jandroković.

Birače "koji glasaju od centra na desno" također je pozvao da budu svjesni da svaki glas koji ne ode HDZ-u - već nekim drugim političkim opcijama koje sebe deklariraju kao da su desne – može omogućiti ljevici da dođe na vlast, odnosno strankama Možemo! i SDP-u. "Jer, budite uvjereni, neće formirati Domovinski pokret i Most nekakvu desnu vlast. Oni će biti alat, oruđe kojim ljevica zajedno s Milanovićem pokušava preuzeti vlast u Hrvatskoj", ustvrdio je.

Božinović: Naša su obilježja domoljublje i pouzdanost, jednostavno smo takvi

Davor Božinović, nositelj HDZ-ove liste u VI. zbornoj jedinici, poručio da je da su domoljublje i pouzdanost obilježja kandidata s HDZ-ovih izbornih lista.

"Jer mi smo jednostavno takvi. Ponosni na svoj odgoj, zahvalni na prilici da služimo hrvatskome narodu i državi, svjesni situacije u bližem okruženju u Europi i svijetu. Iznalazili smo i nastavit ćemo donositi najbolje odluke kako bi hrvatski ljudi prošli kroz ova turbulentna vremena sa što manje posljedica", poručio je.

Nazočnima su se obratili i šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman i glavni tajnik stranke Krunoslav Katičić, a u sklopu predstavljanja kratka obraćanja održalo je 14 kandidata s liste za I. izbornu jedinicu, dok su za kandidate iz II i VI. pročitani kratki životopisi.