sjednica vlade

Plenković: Dan raspuštanja Sabora bit će u četvrtak 14. ožujka

08.03.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Aktualni saziv Sabora bit će raspušten u četvrtak 14. ožujka. To je na sjednici Vlade službeno potvrdio i premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku članicama Vlade i svim ženama čestitao Dan žena. 'Vjerujem da Hrvatska može ostvariti svoj puni potencijal samo uz ravnopravan status žena u svim segmentima života', poručio je.

'Jutros smo imali sastanak većine i postigli suglasje da dan raspuštanja Sabora bude u četvrtak 14. ožujka', objavio je Plenković i kazao da će taj dan i Vlada donijeti paket mjera.

'Tim ćemo zaokružiti aktivnosti koje smo predvidjeli i ranijim održavanjem izbora omogućit ćemo svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje parlamentarne većine i nove Vlade. Time teku rokovi za datum izbora, a o tome odlučuje predsjednik Republike', kazao je Plenković.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Odluku o samom datumu izbora donosi predsjednik RH, a od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju Sabora do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. S obzirom da odluka o raspuštanju Sabora uobičajeno stupa na snagu na sam dan donošenja, računica govori da bi najranije mogli na izbore 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja. Predsjednik na raspolaganju ima pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Teoretski, s obzirom da propisi govore da se izbori održavaju na neradni dan, potencijalni datum može biti i 1.svibnja, Praznik rada.

Plenković je u uvodnom obraćanju govorio i o točkama sjednice Vlade, između ostalog i izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

'Što se tiče mladih liječnika i njihovih ugovora, ovdje idemo na izmjene zakona koje se tiču njihovih ugovora i šaljemo im poruku kako izmjene idu u cilju jačanja njihova položaja', kazao je Plenković.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama pravosudnih dužnosnika , Plenković je poručio: 'Nakon povećanja plaća prošle godine, ovo je drugi korak gdje povećavamo osnovicu pravosudnim dužnosnicima. Temeljem ovog Zakona, pravosudni dužnosnici imat će pravo na naknadu prijevoza, regres, sve ono što nisu imali. Povećavaju im se koeficijenti.'