INFORMIRAJTE SE NA VRIJEME

Planirate na skijanje s EU zdravstvenom iskaznicom? U ovim situacijama ona vam neće pomoći

22.01.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Sezona skijanja je u punom jeku, a mnogi skijaši ne razmišljaju o posljedicama moguće nesreće dok se ona ne dogodi. Korisno upozorenje na ovu temu stiže iz Saveza potrošača Slovenije, iz kojeg podsjeća da europska zdravstvena iskaznica, iako je korisna u ovim situacijama, ne pokriva baš sve troškove

Čim odete u inozemstvo i prijeđete granicu, bilo da je riječ o jednodnevnom izletu u obližnje skijalište ili dužem odmoru, situacija u vezi s potencijalnim nesrećama koje se dogode na skijanju bitno se mijenja, upozorava Savez potrošača Slovenije (ZPS).

Europska iskaznica zdravstvenog osiguranja omogućava korištenje zdravstvenih usluga tijekom privremenog boravka u inozemstvu pod istim uvjetima koji vrijede za osobe osigurane prema zakonodavstvu države u kojoj skijaši privremeno borave. Kartica je besplatna i obično vrijedi godinu dana, nakon čega morate naručiti novu, podsjeća ZPS.

Vrijedi u zemljama članicama EU-a, Europskog gospodarskog prostora te Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a u drugim zemljama ne pruža nikakvu zaštitu.

  • +13
Otvorenje skijaške sezone na skijalištu Krvavec Izvor: Pixsell / Autor: Bobo/PIXSELL/F.A. BOBO

Čak i u zemljama u kojima kartica vrijedi važno je znati da cjelokupna skrb neće biti pokrivena. Ona donekle pokriva troškove, ali na skijalištima, koja su inače teže dostupna, pa su troškovi spašavanja samim time veći, ljubitelji skijanja se vrlo brzo mogu suočiti s visokim iznosima, a europska kartica im u tome neće pomoći.

U većini zemalja kartica ne pokriva troškove prijevoza zbog ozljede na skijalištu (helikopterom, spasilačkim sanjkama), a isto vrijedi za troškove prijevoza osigurane osobe iz inozemstva. Mnoge druge medicinske usluge također mogu izazvati dodatne troškove.

Kako bi se korisnici lakše snašli kroz labirint zdravstvenih ustanova i usluga na koje imaju pravo, dostupna je aplikacija za pametne telefone koja na 24 jezika pruža informacije o korištenju kartice u svakoj od zemalja EU-a, Islandu, Norveškoj, Lihtenštajnu i Švicarskoj te navedenim susjednim zemljama.

  • +5
Skijanje u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

I naš HZZO podsjeća da europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga je preporučljivo uz EKZO imati odgovarajuće putno osiguranje.

Najvažnija i najrasprostranjenija alternativa je zdravstveno osiguranje za inozemstvo, ali osiguravajuća društva nude i razne druge vrste pokrića, primjerice od nezgoda, krađa, gubitka prtljage, odgovornosti, prekida putovanja... Najpreciznije informacije imaju osiguravajuća društva koja nude turistička osiguranja na svojim stranicama.

'Usporedite različite ponude i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Voditelj pritom ne bi trebala biti samo cijena, već prije svega sadržaj osiguranja', savjetuju iz ZPS-a.