JAKOVČIĆ OPRAO KUKURIKU KOALICIJU

'Plan 21 postao je samo običan papir'

18.04.2013 u 13:38

Bionic
Reading

Predsjednik Istrarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić izvijestio je danas da će biti prvi na zajedničkoj listi za izbore za Europski parlament triju stranaka - IDS-a, Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Međimurske demokratske stranke (MDS). Uz ostale teme na konferenciji za novinstvo, Jakovčić je ustvrdio da je Plan 21 Kukuriku koalicije postao je samo običan papir

Uz te tri stranke očekujem podršku i nekih nevladinih organizacija pa i političkih stranaka, kazao je Jakovčić ma konferenciji za novinare u Rijeci.

Naveo je da će na izbornoj listi biti uspješne osobe proeuropskog svjetonazora, a među njima i ministar turizma Veljko Ostojić.

Ako budem izabran, u europarlamentu ću zastupati ne samo Hrvatsku nego i sve njezine regije, rekao je Jakovčić.

Govoreći o datumu izbora naveo je da podržava prijedlog da se održe 2. lipnja, zajedno s drugim krugom lokalnih izbora.

Ako je iz bilo kojeg razloga te izbore nužno razdvojiti, predlažemo da se za europarlament održe 16. lipnja.

Uz ostale teme na konferenciji za novinstvo, Jakovčić je ustvrdio da je Vlada RH odstupila od svog izbornog programa u kojem se zalagala za decentralizaciju, a što je i bio bitan razlog odluke IDS-a da sudjeluje u koaliciji.

Plan 21 Kukuriku koalicije postao je samo običan papir, ustvrdio je.

'Ove tri regionalne stranke žele poslati poruku da je smjer u kojem zemlja ide pogrešan te da su nužne ozbiljne reforme u državnoj upravi te upravi na lokalnoj razini kako bi gradonačelnici i načelnici dobili mogućnost da istinski upravljaju svojim područjem', zaključio je Jakovčić.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic apsurdnim je ocijenio da Hrvatska, kao jedna od najcentraliziranijih država Europe, ulazi u EU koja se temelji na jakim regijama. Da Hrvatska ima snažnije regije, brže bi se izvukla iz krize, smatra Pavlic.

Politički tajnik PGS-a Nikola Ivaniš kazao je da se u svim općinama i gradovima žale da ostaju bez sredstava koja su ranije imali te da ne mogu obavljati funkcije za koje su nadležni. Vladu je nužno podsjetiti na njezinu programski deklariranu decentralizaciju, poručio je Ivaniš.