ništa neuobičajeno

Pitate se zašto je nebo danima zamućeno? Meteorologinja sve objasnila

01.04.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Ovaj produljeni uskrsni vikend obilježile su iznadprosječne temperature za ovo doba godine te vrlo vjetrovito vrijeme. Uz to, atmosfera je vrlo zamućena, a građani su na svojim automobilima primijetili blatne mrlje. O čemu je riječ, koliko će potrajati i kakvo nas vrijeme čeka, otkrila je meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak pojasnila je za HRT kako dolazi do pojave saharskog pijeska.

'Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, radi se o saharskom pijesku u atmosferi', rekla je.

'Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska', nastavila je. Istaknula je kako je vidljivost zbog toga loša, svega nekoliko kilometara te da je tako u većem dijelu zemlje.

'Tako nije samo na zagrebačkom području, nego i na većem dijelu Jadrana. Isto tako, u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim između njih je zamućena atmosfera', dodala je.

  • +12
Saharski pijesak Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'Saharski pijesak nije neuobičajen'

Plačko-Vršnak je naglasila kako ova pojava nije neuobičajena, ali da je njena učestalost posljednjih mjeseci sve veća.

'Nije neuobičajeno, ali možda je malo češće u zadnje vrijeme. Radi se o jednoj prostranoj cikloni koja zahvaća gotovo cijeli kontinent. Mi smo na prednjoj strani te ciklone u nekakvoj jugozapadnoj struji, a po visini, u baričkom sustavu - radi se o jednoj dubokoj dolini na čijoj prednjoj strani pritječe taj topao i vlažan zrak', rekla je.

'Ta dolina se proteže duboko do Afrike, ona je najčešće u nekakvim normalnim situacijama do Sredozemlja. Međutim, sada se ta os produbila. To strujanje traje već danima', dodala je.

Govoreći o saharskom pijesu, rekla je kako bi do pročišćavanja atmosfere trebalo doći danas u poslijepodnevnim satima.