izmjena gup-a

Pismo gradskim ocima: Stručnjaci oštro kritizirali splitski Masterplan za Istočnu obalu i Koplicu

12.11.2020 u 22:46

Bionic
Reading

U povodu dokumenta "Masterplan - studija za područje Istočne obale i Kopilicu" šest splitskih strukovnih organizacija iz područja arhitekture u pismu splitskom gradonačelniku i gradskim vijećnicima poručuju da "masterplan" nije forma predviđena hrvatskim zakonodavnim okvirom

"Arhitektonska se struka jednoglasno odredila kako 'masterplan' nije forma predviđena našim zakonodavnim okvirom koji uređuje područje prostornog planiranja," priopćeno je u četvrtak iz Hrvatske komore arhitekata.

Prema tumačenju arhitektonske struke, rješenja predstavljena u masterplan-studiji, a kojima se bitno utječe na prometni sustav, transformaciju važnih gradskih predjela i sliku grada u neposrednoj blizini zaštićene gradske jezgre, s prostorno-planerskog gledišta neuvjerljiva su i nedorečena.

Razina razrade i razina prostornih provjera predloženih rješenja, a osobito grafički prikazi, ne dokazuju očekivanu razinu stručne uvjerljivosti i argumentacije niti su uvjerljivi u smislu dokaza stručnih kompetencija prostorno-planerske ili bilo koje tehničke struke. Ciljevi i metode rada su nejasni, a ponuđena prostorna rješenja niti su stručno utemeljena niti uvjerljivo argumentirana te ostaju paušalna i bez adekvatnih prostornih provjera, stoji u dopisu šest arhitektonskih organizacija i institucija.

Oni drže da je masterplan-studija uspješna jedino u dijelu utvrđivanja komercijalnog potencijala Istočne obale i Kopilice i da tu, "nažalost, staje sva njena stručna utemeljenost".

"Ova studija ne može nikako biti zamjena proceduri urbanističko-arhitektonskog natječaja koja je provjereni model odabira najkvalitetnijih prostornih rješenja," smatraju strukovne organizacije i institucije iz područja arhitekture.

Kako su izvijestili iz Hrvatske komore arhitekata pismo splitskom gradonačelniku i svim gradskim vijećnicima uputili su: Društvo arhitekata Splita (DAS), Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu (FGAG), Hrvatska komora arhitekata (HKA), Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Split (HKA PO Split), Hrvatska komora arhitekata – Odbor za urbanizam (HKA OU), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Udruga hrvatskih urbanista (UHU).

U svom je dopisu čelnim ljudima Splita arhitektonska struka, pozdravljajući namjeru Grada Splita da ozbiljno prione rješavanju svojih razvojnih i prostornih problema, iznijela i brojna upozorenja struke na postupak koji je prethodio ovoj raspravi na Gradskom vijeću.

Povod pismu arhitektonske struke je sjednica splitskog Gradskoga vijeća grada Splita na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama generalnog urbanističkog plana grada, obrazložili su iz Hrvatske komore arhitekata.

Splitsko Gradsko vijeće je 4. studenog ove godine održalo tematsku raspravu o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Splita.