N/A

Pire od karfiola s pastrvama

15.10.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Može li riječna riba parirati morskoj? Ana će ovaj put dokazati da je to itekako moguće, jer pastrve s pireom od karfiola uistinu su pravi gurmanski doživljaj. Na vama je da procijenite je li tajna u pireu koji je oplemenjen uljem s aromom bijelih tartufa ili pak u ukusnom umaku od tostiranih lješnjaka

SASTOJCI:

2 manja karfiola (bez mrlja i žutih dijelova)
25 g maslaca
2 žlice mlijeka
100 ml svježeg slatkog vrhnja
ulje s aromom od bijelih tartufa
sol i papar
1 vezica vlasca
50 g lješnjaka
3 pastrve
maslinovo ulje
limun
1 ljutika ili ljubičasti luk, sitno nasjeckan

PRIPREMA:

Razdvojite karfiol u male cvjetiće i pirjajte ih na maslacu oko tri minute, dok malo ne omekša. Dodajte mlijeko i pirjajte još nekoliko  minuta. Lagano začinite. Dodajte slatko vrhnje i pustite da zavrije. Prekrijte na pola i kuhajte još tri minute, dok cvjetići ne omekšaju, ali pazite da se ne raspadnu. Stavite karfiol i tekućinu u multimiks i miksajte dok se smjesa ne pretvori u glatki pire. Dodajte 'tartufiranog' ulja po ukusu.

Provjerite sol i papar. Tostirajte lješnjake u zagrijanoj pećnici, dok ne dobiju laganu boju. U kuhinjskoj krpi trljajte ih dok su topli, kako bi ih lakše odvojili od kore. Sitno ih nasjeckajte. Pomiješajte maslinovo ulje, vlasac, ljutiku, lješnjake, peršin i malo limuna.
Očistite pastrvama utrobu i odrežite filete sa svake strane, zajedno s kožom. Pincetom odstranite kosti koje se nalaze u sredini, uzduž svakog fileta. Zarežite nekoliko puta pastrve s vanjske strane, kako se tijekom pečenja fileti ne bi deformirali. Posolite i začinite maslinovim uljem.

Za pastrve dobro zagrijte teflonsku ili gusenu tavu i pecite filete sa strane na kojoj je koža, dok skoro sasvim ne pobijele. Okrenite ih i kratko pecite na drugoj strani. Prelijte pečene filete umakom od lješnjaka i poslužite s pireom od karfiola.