SJEĆANJE NA POGINULE

Petrov ranije poručio: Prestanimo se dijeliti na mrtvima

14.05.2016 u 08:23

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja 71. obljetnice blajburške tragedije i tragedije Križnoga puta danas će biti održana molitva te polaganje vijenaca kod Spomenika i grobnice žrtava poraća na groblju Dobrava kod Maribora, a središnja komemoracija održat će se na Blajburškom polju također uz spomen-misu. Državni vrh odnosno njegovi izaslanici već su pristigli, a premijer Tihomir Orešković posjetio je Tezno i Blajburško polje jučer odavši počast poginulima te pritom pozvavši sve koji će se danas pokloniti žrtvama na tome mjestu da to učine dostojanstveno i s poštovanjem jer je razlog obilježavanja te tragedije samo i isključivo iskazivanje pijeteta žrtvama. I potpredsjednik Vlade Božo Petrov položio je jučer vijenac kod spomenika na Bleiburgu te pozvao na prestanak podjela

Na groblje Dobrava kod Maribora na putu prema Bleiburgu stigli su izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Bruna Esih, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, potpredsjednici Sabora Ivan Tepeš i Robert Podolnjak, ministar branitelja Tomo Medved te njegov prethodnik Mijo Crnoja i Milijan Brkić, a Orešković i Petrov počast poginulima odali su jučer.

Dosta je podjela i tavorenja u prošlosti

'Prestanimo biti taoci prošlosti i podjela koje nam nameću neodgovorni političari', napisao je na svojem Facebooku Petrov i dodao da je 'kod spomenika na Bleiburgu položio vijenac u spomen na sve žrtve koje su bez suda ubijene na svim stratištima u završnim operacijama, ali i nakon završenog Drugog svjetskog rata'.


'Sve žrtve zaslužuju isto poštovanje i pijetet, a režimi koji su doveli do stradanja istu osudu. Prestanimo se dijeliti na mrtvima, a temelje moderne Hrvatske gradimo na Domovinskom ratu, osuđujući uvijek zločine i sve totalitarne i autoritarne režime. Okrenimo se izgradnji bolje i drugačije Hrvatske, prestanimo s podjelama, prestanimo s 'mi ili oni' i rješavajmo zajedno probleme naših građana', poručio je preko Facebooka Petrov.

I zaključio: 'Vrijeme je da Hrvatska prestane biti talac prošlosti i podjela koje nameću neodgovorni političari i na tim podjelama 'parazitiraju'. Nažalost u prošlost se ne možemo vratiti da zaštitimo žrtve, ali možemo budućnost graditi na dobru.'





I Karamarko i Reiner na obilježavanju 71. obljetnice


Zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH na groblju Dobrova te uz spomenik na Blajburškom polju položit će predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i izaslanica predsjednice Republike, predsjednica Udruge Hrvatski križni put Bruna Esih.

Komemoraciju na Bleiburgu organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj je od ove godine ponovno Hrvatski sabor. Supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, a suorganizator Vijeće za inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. U 11 sati bit će održana molitva kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, a potom se u procesiji ide do Blajburškoga polja. U 12 sati počinje misa koju će služiti banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica. Nakon toga će molitvu za žrtve islamske vjeroispovijedi predvoditi Idriz ef. Bešić iz Medžlisa Islamske zajednice Gunja.

U ime organizatora, Počasnog bleiburškog voda, okupljenima će se obratiti saborski zastupnik Josip Bilaver, u ime supokrovitelja govorit će zamjenica predsjedatelja Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a u ime pokrovitelja predsjednik Hrvatskoga sabora, akademik Reiner. Komemoracija završava polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik na Blajburškom polju.

Komemoraciji će nazočiti i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministar branitelja Tomo Medved i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su se na kraju Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Blajburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima poznatima kao križni putovi. Točan broj stradalih Hrvata, vojnika i civila na Bleiburgu i križnim putovima još uvijek nije utvrđen, a dosadašnja istraživanja ukazuju na to da je ubijeno najmanje 50.000 ljudi.

426666,428348,426862,419877