načelni razlozi

Peternel se protivi smjeni s mjesta potpredsjednika Skupštine

24.02.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Igor Peternel (DP) u četvrtak je poručio da se iz načelnih razloga, jer tako nije dogovoreno na sastanku oporbe, protivi inicijativi Kluba zastupnika BM 365 da umjesto njega na mjesto potpredsjednika dođe 'bandićevac' Nenad Predovan

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Igor Peternel (DP) u četvrtak je poručio da se iz načelnih razloga, jer tako nije dogovoreno na sastanku oporbe, protivi inicijativi Kluba zastupnika BM 365 da umjesto njega na mjesto potpredsjednika dođe 'bandićevac' Nenad Predovan.

Za tu inicijativu, koja je po hitnom postupku uvrštena na dnevni red današnje skupštinske sjednice, Klub BM 365 ima potpise 15 oporbenih zastupnika među kojima je i Miroslav Škoro, bivši zastupnik Domovinskog pokreta (DP), a sada nestranački gradski zastupnik.

Klub BM 365 ima pet zastupnika, a Klub Domovinskog pokreta i Zelene liste četvero, tako da je Klub BM 365 po jačini drugi oporbeni klub, iza Kluba HDZ-a i HSLS-a, koji ima šest zastupnika i potpredsjednika Gradske skupštine Mislava Hermana.

"Tu se ne radi ni o kakvoj sinekuri. Ja obnašam dužnost potpredsjednika nakon što smo prebrojili mandate na početku zasjedanja Skupštine, imali smo opozicijsku koordinaciju gdje se sve dogovorilo", istaknuo je Peternel na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste.

Rekao je i kako je tadašnja predsjednica stranke BM 365 Jelena Pavičić Vukičević odustala od mjesta potpredsjednice Gradske skupštine, te da su ga oni u Domovinskog pokreta prihvatili i na to mjesto predložili njega.

Sad su se u Klubu BM 365 sjetili da ipak žele to mjesto, međutim, ne žele opozicijski sastanak, ističe Peternel. Dodaje kako je to "dobar, stari, obrazac nasilničkog ponašanja te stranke", a i dalje se vidi koalicija HDZ-a i BM 365.   

"Tu uopće nema spora, oni će najvjerojatnije dobiti to što hoće, ali smo htjeli upozoriti da smo konzistentni u traženju i poštivanju procedure jer ako smo nešto dogovorili na sastanku, onda se na sastanku trebalo dogovoriti i drugačije. S obzirom da se to nije dogodilo, protivimo se takvom prijedlogu iz načelnih razloga", istaknuo je Peternel. 

Gradski zastupnik Nenad Matić (Zelena lista) rekao je da ih je u opoziciji grada Zagreba, gdje su do sada nastupali jedinstveno, iznenadila situacija u kojoj opozicija u trenutku kada postoje puno važnije teme u gradu bave time je li jedan zastupnik više ili manje i tko će biti potpredsjednik Gradske skupštine.

O prijedlogu oduke o otpadu gradonačelnika Tomislava Tomaševića, predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović rekao je da su oni tu odluku kao jednu startnu inicijativu promjene sustava gospodarenja otpadom podržali, međutim, odmah su upozorili, i to je bila uvjetna rečenica, da bez nužnog sustava za kompostiranje i sortiranje takva odluka će samo povećati kaotičnost današnje situacije.