borba sa sustavom

Peternel: Država mora pomoći roditeljima djece s autizmom

03.04.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog Domovinskog pokreta (DP) Igor Peternel upozorio je u srijedu da roditelji djece s autizmom nailaze na brojne probleme i bore se sa sustavom te poručio da im država mora pomoći, a ne odmoći

"Tijekom cijelog mandata otvarali smo pojedine teme za koje smatramo da su društveno važne", rekao je Peternel na konferenciji za novinare u Zagrebu koju je posvetio autizmu i na kojoj je bio djed djeteta s autizmom.

Napomenuvši da je DP u politički program uvrstio skrb o osobama s invaliditetom i posebnim potrebama, Peternel je naglasio da u politici moraju otvoriti te teme kako bi došle u fokus javnosti i kako bi se pokrenuli mehanizmi za eventualno rješavanje tih problema.

"Jučer je bio Svjetski dan svjesnosti o autizmu, smatramo da je važno progovoriti o tom društvenom problemu, a pogotovo o problemu roditelja koji se bore, nesretni zbog bolesti svoje djece, ali dvostruko nesretni jer se onda moraju boriti i sa sustavom", rekao je.

Upozorio je da se roditelji, umjesto da im sustav pomaže jer država mora biti mehanizam koji pomaže pojedincu i obitelji da funkcionira, moraju boriti s brojnim problemima kako bi mogli pomoći svojoj djeci i kako bi mogli zadržati obitelj.

"To se odnosi i na upis djece u vrtić, i na asistenciju u nastavi, i na brojne razlike, predrasude i probleme s kojima se susreću", upozorio je.

Djed 13-godišnjeg djeteta s autizmom Petar Heraković rekao je da što se tiče sustava i društva nije naišao na neku veliku potporu.

"Svi smo mi osuđeni na samostalni put jer smo kao društvo zakazali, a to se ne odnosi samo na mog Jakova, nego i na drugu djecu", upozorio je Heraković.

Ispričao je da je dijete kao beba bilo sasvim dobro, ali je kasnije primijetio da sve manje kontaktira očima i slabije priča.

''Nisam znao što ću, pa sam tražio po internetu i pronašao privatne vježbe na koje smo išli. Uz pomoć terapija dizao se iz dana u dan. Prohodao je s 19-20 mjeseci, a progovorio s 4,5-5 godina. Kad je trebao krenuti u školu, dobio je godinu dana odgode. Odlukom Gradskog ureda za obrazovanje, dobio je individualni, prilagođeni program i pomoć asistenta te je napredovao", rekao je.