inspekcijski nalaz

Petek: Propusti kod održavanja i upravljanja Uspinjačom utječu na sigurnost putnika

26.11.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Zagrebački gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) u ponedjeljak je ukazao na brojne propuste vezane uz održavanje, ulaganje, upravljanje i osiguranje zagrebačke Uspinjače, tvrdeći da to izravno utječe na sigurnost putnika i objekta

'Proučavajući inspekcijski nalaz Ministarstva prometa unazad tri godine, naišao sam na zabrinjavajuće podatke i stavke koji govore o opetovanim propustima i nekvalitetnom upravljanju Uspinjačom nadležnih u ZET-u', izjavio je Petek na konferenciji za novinare.

Godinama se ponavlja preporuka, ističe Petek, o osnivanju stručnog tima koji bi pripremio kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju Uspinjače zbog njezine starosti i stanja opreme, pogona i kočnica.

'Nažalost, ZET se oglušio na sve preporuke u kojima inspektor govori o dotrajalosti kabina, sanaciji vijadukta i problemima trzaja vagona', kaže Petek.

U kolovozu je, ustvrdio je, došlo do ugroze sigurnosti kada je netko neovlašteno dirao opremu i dokumentaciju u strojarnici Uspinjače. Sigurnost ugrožava i kršenje prava radnika Uspinjače, koji u doba Adventa i tijekom ljetnog radnog vremena rade i više od devet sati bez prekida.

Petek tvrdi da su predstavnici ZET-a lani isključeni iz Odbora za žičare, uspinjače i vučnice Hrvatskog zavoda za normu zbog neplaćanja simbolične članarine, zbog čega je 'upitna izgradnja i rad nove žičare na Sljemenu i postojeće Uspinjače'.

Želi li Grad Zagreb uistinu realizirati žičaru na Sljemenu ako njegovi predstavnici nisu prisutni u odboru koji je izuzetno važan za ostvarenje tog projekta, upitao je Petek.