OLUJIĆ: TO JE KOMPLICIRAN SLUČAJ

Ovo nije prvi put da DORH traži lovu od Vlade, Agrokor je prevelik zalogaj za njih

11.05.2017 u 12:12

Bionic
Reading

Vlada je danas poslušala 'vapaj državnog organa progona', rekao je sugovornik tportala, odvjetnik i bivši državni odvjetnik Željko Olujić komentirajući odluku o odobrenju pet milijuna kuna DORH-u za istragu mogućih kriminalnih radnji u Agrokoru. Očito je to prevelik zalogaj za Državno odvjetništvo te ono moli dodatna sredstva kako bi angažiralo vještake i poplaćalo dnevnice svojim zaposlenicima koji istražuju ovaj posrnuli koncern. No, ovo nije prvi put da DORH nema dovoljno novca unutar godišnjeg budžeta

Prema riječima predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, DORH je zatražio dodatna sredstva zbog podmirenja troškova smještaja, dnevnica i putovanja zamjenika iz drugih županijskih državnih odvjetništava, angažmana financijskih stručnjaka i vještaka te financiranja ostalih radnji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu vezano uz moguće nezakonitosti u koncernu Agrokor.

Nekadašnji državni odvjetnik Željko Olujić za tportal je kazao kako mu ovaj potez nije neobičan jer je poznato da DORH dobiva sredstva na godišnjoj razini, a koja ionako nisu dostatna. Kada ih dopadne kompliciran slučaj, što Agrokor svakako jest, dolazi do situacije da moraju tražiti dodatna sredstva.

'Očito rade na obradi, a za to su potrebna vještačenja koja su vrlo skupa, te angažiranje revizora, plaćanje putovanja, dnevnica…', kaže. 'DORH je i stranka u postupku i po potrebi mora angažirati ljude koji nisu u njegovom ustrojstvu, a to je uobičajeno', tvrdi.

Ne može se, dodaje, posao raditi lege artis ako nema sredstava.

Napominje da je stanje u pravosuđu i inače loše - ima premalo ljudi i radi se u materijalno nemogućim uvjetima. 'Tu dakle nema nelogičnosti, izuzev vapaja državnog organa progona da mu se daju sredstva', dodaje.

'Agrokor nije rutinski predmet', zaključuje Olujić.

DORH: Ovo nije prvi put da tražimo novac

'Današnja odluka Vlade Republike Hrvatske povodom traženja Državnog odvjetništva Republike Hrvatske nije prva s obzirom na odredbe Zakona o državnom odvjetništvu i zastupanje Republike Hrvatske npr. u imovinskim sporovima pred inozemnim sudovima kada se za potrebe podmirivanja troškova u tim postupcima traže dodatna financijska sredstva', doznaje tportal iz DORH-a.

Prema posljednjem objavljenom izvješću za 2015. za rad svih državnih odvjetništva i USKOK-a država je u toj godini izdvojila 304 milijuna kuna.