PREDIZBORNO SUČELJAVANJE

Pernar: Cilj je da HDZ i SDP koaliraju; Mesić: Taj cilj neće biti ostvaren

06.09.2016 u 16:26

Bionic
Reading

Ususret parlamentarnim izborima 11. rujna, Platforma 112 i Hrvatsko novinarsko društvo organizirali su predizborno sučeljavanje u Novinarskom domu koje je moderirala Đurđica Klancir, a u njemu su sudjelovali Jasen Mesić iz HDZ-a, Nedjeljko Marković iz Mosta nezavisnih lista, Radimir Čačić iz Koalicije za Premijera, Ivan Pernar iz Živog Zida, Saša Milošević iz SDSS-a te Igor Kolman iz Narodne koalicije. Tijekom dvosatnog sučeljavanja odgovarali su na niz pitanja iz područja poštovanja ljudskih i građanskih te ekonomskih i socijalnih prava u svrhu demokratskog načina obnašanja vlasti

13:49 Mesić je naglasio da će on biti vjerodostojan i da tri godine već govori protiv i da su u svijetu mediji postajali još profitabilniji kad bi izvještavali o relevantnim temama, a Pernar je Markovićevu izjavu nazvao licemjernom jer je Most sudjelovao u vladi koja je ukinula financiranje neprofitnim medijima, a koji su ispunjavali javnu ulogu kvalitetnim izvještavanjem pri čemuje izdvojio portal Lupigu.

13:46
Velike su napade tijekom proteklih mjeseci doživjeli neprofitni medijina što je Marković ustvrdio da se Most zalaže za povećanje njihova financiranja i da mu je žao što je prethodna Vlada prekinula komunikaciju s njima.

HRT pao na ispitu - državna stranačka, a ne javna televizija

13:41
Pernar je kazao da njemu ne smeta da HDZ ima HRT kao svoju stranačku televiziju, ali mu smeta da se financira iz pretplate.

13:39
HTV je u vrijeme naše vlade, uza sve nedostatke izgledao kao BBC u usporedbi s ovim, ustvrdio je Kolman i izrazio bojazan da će biti organiziran referendum o ukidanju pretplate pa ćemo ostati bez javnog servisa i svih dobrih sadržaja koji su 'taoci informativnog programa'.

13:35 Mesić se i ovaj put suzdržao od ocjene te podsjetio na povijest bolesti u smislu da treba voditi računa o tome kakve se zakone o HRT-u donosilo.

13:32 Kandidati su zamoljeni da ocijene rad HRT-a pod ravnanjem Siniše Kovačića na što je Pernar je bez oklijevanja dao ocjenu jedan jer to 'nije državna već stranačka televizija'. Miloševićeva ocjena bila je minus jedan, Kolman je dao dvojku 'zbog sitnih enklava profesionalizma' koje su se uspjele održati, 'ali inače minus jedan', a Čačić se složio sa svima dok je Marković ustvrdio da se Most više puta, pa i na sjednicama Vlade, očitovao o HRT-u.

13:29
Hrvatska ima više veleposlanika nego bivša Jugoslavija i uštede bi se pored rezova u javnoj upravi moglo napraviti u obrani suzdržavanjem od kupnje skupocjenih letjelica koje su pritom i islužene, poručio je Milošević.

13:26
Jedinice lokalne i područne samouprave te javna poduzećasu ta na kojima se treba provoditi racionalizacija, poručio je Marković te ustvrdio da treba povećati efikasnost i nagrađivati one koji dobro rade posao kako bi država dobro funkcionirala, a na to je reagirao Čačić kazavši da je naravno da je bolje biti lijep, mlad i bogat, nego ružan, star i siromašan.

13:24
Gdje stranke planiraju rezati u javnoj upravi, jedno je od najčešće postavljanih pitanja na koje je Kolman odvratio da je prvo potrebno povećati njenu efikasnost, a zatim je treba 'definirati kao proizvodni proces' i vidjeti koliko je za te proizvode - dozvole i druge dokumente - nužno vremena, novca i zaposlenih pa nakon toga donijeti odluku o racionalizaciji.Na pitanje je li točno da je projekt e-građani bio spreman za prošle izbore, ali se odustalo jer bi došlo do otpuštanja, Kolman je kazao da o tome nema informacija.

Lobiranje treba regulirati

13:19
Upitan o pripuštanju PR agencija u državna tijela, Mesić je kazao da nije potrebno zabraniti njihovo djelovanje, ali ga treba regulirati što je izazvalo reakciju Pernara koji je podsjetio da je žena bivšeg predsjednika HDZ-a vodila PR agenciju i ustvrdio da je bila 'poligon za pranje novca'. Ne mogu vjerovati što on govori, kao da ne živi zadnjih 20 godina ovdje, zavapio je Pernar.

13:13
Za koga je Marić bio dobar kad je prodavao firme preko telefona, pitao je Pernar te podsjetio da je i bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, 'koji je zavio Hrvatsku u crno' proglašen najboljim guvernerom na svijetu

13:09 Bila bi katastrofa za hrvatsku politiku kada u politiku ne bi mogli doći uspješni menadžeri i poduzetnici, nadovezao se Čačić i Marića nazvao prvorazrednim čovjekom. Kolman je također imao riječi hvale za Marića kazavši da je možda bio najbolji ili jedini dobar u Vladi te poručio da je njemu draže da zna od kuda netko dolazi jer se i njegove odluke mogu promatrati kroz tu prizmu

13:06 Na pitanje o transparentnosti kada je riječ o kontaktima političara i poduzetnika Marković je istaknuo da se Most zalaže za reguliranje lobiranja na što je Pernar podsjetio na slučaj Zdravka Marića, koji je u vladu Mosta i HDZ-a došao iz Agrokora

Most protiv korupcije, a koalirao s najkorumpiranijima?

13:02
Nakon što je Marković naglasio važnost borbe protiv korupcije Pernar je podsjetio kako je Most nakon prošlih izbora koalirao s 'dva najnegativnija koruptivna tipa na hrvatskoj političkoj sceni - Karamarkom i Bandićem - pa su se poslije čudili, kao, mi nismo znali'.

13:01
Upitani da ocijene rad Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Pernar je Povjerenstvu dao trojku, Milošević četvorku do peticu, Kolman četvorku, Čačić 3,5 uz ogradu da s obzirom na to kako je vidio u medijima toliko šefove tajnih službi i šeficu Povjerenstva da to njemu smrdi; Marković četvorku, a Mesić je istaknuo da rad Povjerenstva može ocjenjivati samo od slučaja do slučaja.

Tko za što troši čiji novac?

12:52 To treba pitati Bandića
, odvratio je Čačić koji sudjeluje u Bandićevoj koaliciji dok je Kolman za slučaj bivšeg ministra Antu Kotromanovića koji je primio donaciju u obliku leta privatnom letjelicom uz ogradu uzeo ogradu kazavši da nije upoznat s detaljima

12:49
Kolman je kazao da nije ključno koliko je novca potrošeno u kampanji već koliko je tuđeg novca potrošeno, a u tome je, smatra, prednjačio Milan Bandić.

12:44
Kad je pak riječ o transparentnosti financiranja, predstavnici stranaka su se složili da se ona povećava, a Pernar je zamoljen da komentira troškove kampanje ustvrdio da je Ivan Vilibor Sinčić sa samo 20.000 kuna prikupio 300.000 glasova na predsjedničkim izborima o čemu bi se moglo napisati knjigu.

12:40
Komentirajući pitanje prava manjina odnosno poboljšava li se ili pogoršava njihov položaj, Milošević je upozorio da se govor mržnje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju preselio s margina u mainstream, ali i da nije lako odgovoriti tko je odgovoran za to. Primjerice, urušavanje fondova za obnovu kuća povratnicima događa se od vladavine SDP-a, dok se jačanje desnice pripisuje strankama i vladi desnice. To je jedan joint venture, zaključio je Milošević.

12:38
To da će se o svjetonazorskim pitanjima raspravljati nakon rješavanja gospodarskih problema je floskula, upozorio je Kolman i prozvao Most

Tko laže, a kome je žena centar?

12:37Nama je žena centar, ustvrdio je Mesić na što se nasmijala čitava dvorana Novinarskog doma, ali se on nije dao smesti te je zaključio kako će zaista poraditi u budućnosti da ima više žena na listama

12:36Nemojte lagati. Naravno da ste lagali, voda nema veze sa mnom, poskupio je plin, a siromašni nisu pogođeni tim odlukama, poručio je Čačić Pernaru.

12:34 Nemoguće je ne primijetiti da su stranke i na ovo sučeljavanje poslali muškarce, na što je reagirao Igor Kolman iz HNS-a kazavši da su u njegovoj stranci muškarci gotovo podzastupljeni, a Pernar je kazao da Živom zidu nije bitno radi li se o ministru ili ministrici ako su odluke koje donose dobre i potom prozvao Čačića da su u njegovu mandatu poskupjeli voda, plin i struja.

Zašto Most šuti oko pobačaja?

12:35
Čačićeva konstatacija izazvala je dosta koškanja među sudionicima, pri čemu je Marković ponavljao da Čačić iznosi neprovjerene podatke, a ovaj mu je odvratio da stoji iza onoga što govori i da je riječ o javnim podacima, a Marković je opetovao da u Mostu svi imaju pravo na svoje mišljenje bez stranačke stege.

12:34
Podsjetivši na podatke iz istraživanja stavova simpatizera stranaka Nove TV, kako je kazao, Čačić je ustvrdio da je Most na pitanje gdje je po pitanju prava žene na izbor kada je riječ o pobačaju, odgovarao - pretežno protiv, a isto je i sa Živim zidom

12:33 Most se često povezuje s Katoličkom crkvom
, no Marković je to odbacio kazavši da to dolazi iz kuhinje njihovih političkih protivnika koji žele prikazati da je povezanost s Crkvom Mostov najveći krimen, a ne stvari koje je Most pokrenuo.

Jesu li HDZ i SDP isti i po čemu se razlikuju Plenkovićev i Karamarkov HDZ?

12:30
Treba HDZ-u dati priliku, složio se Milošević.

12:29
Ne bih da se ova tribina pretvori u kolektivna ispucavanja parola, naglasio je Mesić.

12:28
HDZ govori da voli Hrvatsku, ali vidjeli smo samo da je zlo narod od njih pretrpio tijekom 25 godina i to je prestrašno, poručio je Pernar.

12:27
Koja je razlika između Plenkovićeva i Karamarkova HDZ-a, pokušao je objasniti Mesić kazavši da svaki ima svoj stil, a naravno da i pojedine teme i situacije u javnom diskursu zahtijevaju formiranje stranačkih politika. Plenković forsira teme gospodarskog oporavka, a Karamarko je imao svoje momente. Želimo zadržati demokraciju u našoj stranci i moramo se okrenuti prema naprijed.

Pernar: Cilj Živog zida je da HDZ i SDP koaliraju; Mesić: Taj cilj neće biti ostvaren

12:26
Kontinuirano povećavamo jaz između nas i europskih zemalja, a jedina koja ga je smanjivala bila je Račanova Vlada, ustvrdio je Radimir Čačić iz Reformista.

12:25
Mi imamo iskustva da od sadašnjih poruka vidimo da obje stranke imaju istu retoriku i slične programe, poručio je Marković.

12:24 Taj cilj neće biti ostvaren
, odmah je reagirao Jasen Mesić iz HDZ-a.

12:23 Cilj je Živog zida taj da HDZ i SDP koaliraju
te da se tako formalizira neformalna koalicija tih dviju stranaka, poručio je Ivan Pernar iz Živog zida.

12:17
Mediji otvoreno navijački provode kampanju za dvije najveće stranke što je šteta za novinarstvo i postavlja se pitanje zašto novinarska društva nisu reagirala na takav huškački propagandni materijal, kazao je Nedjeljko Marković iz Mosta nezavisnih lista.

12:15
Sučeljavanje je započeto pitanjem kako su sudionici zadovoljni kampanjom na što su gotovo svi kazali da su zadovoljni, ali su iznijeli zamjerke na rad medijapa je tako Saša Milošević iz SDSS-a upozorio na to da mediji uglavnom prate velike stranke i ne reagiraju dovoljno na ekscese koji se pojavljuju u društvu.

P112 I HND: Hrvatska treba biti otvoreno i pravedno društvo

12:07 Hrvatska je u vrijeme protekle vlasti iskočila iz kolosijeka liberalne demokracije, a važno je da Hrvatska bude otvoreno i pravedno društvo, a ne društvo nejednakosti, militarizirano i klerikalizirano, poručila je uoči početka sučeljavanja u ime organizatora Platforme 112Marina Škrabalo

Na njezine riječi nadovezao se predsjednik HND-a Saša Leković istaknuvši očekivanje da se ponovno vrati redovne konferencije za medije Vlade i ministarstava i da državne institucije budu otvorene i da postupaju prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Tko će sudjelovati u sučeljavanju?

U sučeljavanju će sudjelovati Jasen Mesić iz HDZ-a, Nedjeljko Marković iz Mosta nezavisnih lista, Radimir Čačić iz Koalicije za Premijera, Ivan Pernar iz Živog Zida, Saša Milošević iz SDSS-a te Igor Kolman iz Narodne koalicije.

Sudionici će odgovarati na pitanja iz područja poštivanja ljudskih prava, suzbijanja diskriminacije i suzbijanja nasilja u društvu; zaštite ekonomskih i socijalnih prava građana putem zaštite javnih i prirodnih dobara; demokratskog načina obnašanja vlasti kroz osiguravanje uvjeta za stabilne, odgovorne i demokratične institucije i jednak pristup pravdi; te suupravljanja Europskom unijom prema principima liberalne demokracije, solidarnosti i socijalne pravde.

Kako stranke kane štititi ljudska prava?

Podsjetimo, organizacije civilnog društva udružene u Platformu 112 još su sredinom srpnja predstavile svoje zahtjeve strankama i kandidatima uoči rujanskih izvanrednih parlamentarnih izbora, od kojih očekuju da se jasno i nedvosmisleno odrede prema temeljnim vrijednostima liberalne demokracije, odnosno da jasno kažu koliko su spremni štititi i razvijati demokratski politički poredak i pluralno, demokratsko i tolerantno društvo.

Platforma 112 je i nedavno uputila političkim opcijama koje su bile zastupljene u Hrvatskom saboru, a koje se pojedinačno ili putem koalicija natječu na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu, upitnike o njihovoj podršci pojedinim zahtjevima te će njihovi odgovori poslužiti kao polazišta za današnje izborno sučeljavanje

Zašto Most nije odgovorio Platformi 112?

Do 2. rujna o zahtjevima se očitovalo osam stranaka odnosno izbornih lista: Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti (Koalicija za premijera), Blok umirovljenici zajedno (Koalicija za premijera), Hrvatska narodna stranka (Narodna koalicija), Laburisti – stranka rada, Narodna stranka - Reformisti, Socijaldemokratska partija Hrvatske (Narodna koalicija), Samostalna demokratska srpska stranka te Živi zid (koalicija Jedina opcija).

Unatoč opetovanim molbama, Most nezavisnih lista i koalicija Nema prodaje nisu poslali svoje odgovore, a HDZ je poslao djelomične odgovore s opisnim objašnjenjima, ali bez eksplicitnih očitovanja o razini podrške svakom pojedinačnom zahtjevu. Stoga odgovori HDZ-a nisu mogli biti usporedno obrađeni s odgovorima drugih opcija, već ih se koristilo za pripremu sučeljavanja te u postizbornom dijalogu s budućim zastupnicima HDZ-a, poručili su iz Platforme 112.