PROCES POMIRENJA

Pedeseta obljetnica Elizejskog sporazuma

18.01.2013 u 16:19

Bionic
Reading

21. i 22. siječnja u Berlinu francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel svečano će proglasiti početak obilježavanja pedesete obljetnice Elizejskog sporazuma koji su 22. siječnja 1963. potpisali kancelar Adenauer i general De Gaulle

Sporazumom je tada ne samo službeno označen proces pomirenja dviju zemalja nakon Drugog svjetskog rata, već je zacrtan čitav niz bliskih ekonomskih i kulturnih suradnji, ustanovljen zajednički Ured za mladež i zajedničke škole u inozemstvu, kao i redoviti susreti na najvišoj državnoj razini. Tada započeta suradnja i danas ima važnu ulogu, posebice u aktualnom razvijanju europskog projekta.

Svečanost koja će se održati 22. siječnja bit će popraćena usvajanjem jedne političke deklaracije, kao i deklaracije francusko-njemačkog vijeća ministara. Politička deklaracija istaknut će doprinos francusko-njemačkog prijateljstva europskom projektu te ponuditi smjernice za budućnost. Deklaracija će također ukazati na volju Francuske i Njemačke da zajedno ponude odgovore na izazove s kojima se suočava Europska unija. Deklaracija francusko-njemačkog vijeća ministara će, za različita područja u kojima se odvija francusko-njemačka suradnja, iznijeti smjernice i ciljeve koje su dvije zemlje postavile za nadolazeće razdoblje. Ove se smjernice odnose na mlade, kulturu i suradnju s ciljem ostvarivanja rasta i većeg zapošljavanja.

Francusko-njemačka godina obilježit će se i u Hrvatskoj. Eurocampus, u čijem se okrilju nalaze francuska i njemačka škola u Zagrebu te koji zauzima važno mjesto u suradnji između Francuske, Njemačke i Hrvatske, francusko-njemačku godinu obilježit će organiziranjem zajedničkih proslava i događanja. Osnovan 2005. godine, ovo je jedan od pet Eurocampusa u svijetu i trenutačno broji 220 učenika 14 različitih nacionalnosti koji pohađaju osnovnu i srednju školu.