policija upozorava

Pazite kako palite korov, u samo jednoj županiji 13 požara

06.03.2019 u 11:17

Bionic
Reading

S obzirom na dolazak ljepšeg vremena i početak obavljanja poljoprivrednih te drugih radova na otvorenom, kad građani spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, iz policijskih uprava podsjećaju i upozoravaju da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar

Prilikom spaljivanja korova često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

Zbog toga, kad spaljuju biljni otpad, građani trebaju nadzirati vatru i posebnu pozornost obratiti rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima, upozoravaju iz policije.

Građane posebno upozoravaju da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza odnosno spaljivati korov samo danju i za mirna vremena, očistiti travu i dugi zapaljivi materijal oko mjesta na kojem će ložiti vatru, osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje, ne napuštati mjesto loženja dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Centar 112 na broj 112.

  • +10
Požar u Đevrskama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako u požaru dođe do materijalne štete ili opasnosti za život ljudi, mogu uslijediti visoke novčane kazne, pa i kaznena odgovornost.

Iz policije apeliraju na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

Podsjetimo, početkom tjedna u Sisačko- moslavačkoj županiji u samo jedan dan zabilježeno je 13 požara na otvorenom, a većina ih je izbila kao posljedica nekontroliranog spaljivanja trave, niskog raslinja i korova.