desetljeća neprijateljstava

Pašinjan se nada mirovnom sporazumu s Azerbajdžanom

26.10.2023 u 13:23

Bionic
Reading

Armenija se nada da će u mjesecima koji dolaze sklopiti mirovni sporazum i uspostaviti diplomatske odnose s Azerbajdžanom, rekao je u četvrtak armenski premijer Nikol Pašinjan

Nakon desetljeća neprijateljstava između Bakua i Jerevana, Azerbajdžan je prošli mjesec munjevitom ofenzivom preuzeo kontrolu nad Gorskim Karabahom, izazvavši masovni egzodus većine od 120.000 etničkih Armenaca iz te regije u susjednu Armeniju.

Od tada dvije zemlje izrazile su spremnost da potpišu mirovni sporazum premda je napredak spor, a redoviti pogranični okršaji i dalje se događaju.

"U idućim mjesecima (nadamo se) da ćemo s Azerbajdžanom potpisati sporazum o miru i uspostavi diplomatskih odnosa", rekao je Pašinjan na forumu u Tbilisiju na kojem su bili i premijeri Azerbajdžana i Gruzije.

Azerabajdžanski premijer Ali Asadov rekao je na forumu da je Baku bio predan miru i obnovi transportnih veza s Armenijom od 2020., ali je napredak ovisio o Jerevanu.

Karabah, koji međunarodna zajednica smatra dijelom Azerbajdžana, bio je pod kontrolom etničkih Armenaca od raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih.

Pašinjan je rekao i da se Armenija nada da će otvoriti granicu s Turskom, bliskom saveznicom Azerbajdžana, za građane trećih zemalja i osobe s diplomatskom putovnicom.

Ta je granica zatvorena od 1993. kada je Turska prekinula odnose s Armenijom zbog rata između Jerevana i Bakua oko Gorskog Karabaha.

Turska odbija otvoriti granicu dok Jerevan i Baku ne sklope mirovni sporazum.

Uz to, Kremlj je u četvrtak rekao kako se nada da će armenske vlasti pojasniti Pašinjanovu izjavu za The Wall Street Journal da ne vidi koristi od zadržavanja ruskih vojnih baza u Armeniji.

Pašinjan je rekao i da Jerevan "ne razmatra" poziv Rusiji da povuče svoje vojnike iz Armenije, po transkriptu intervjua koji je u četvrtak objavila armenska novinska agencija Armenpress.

Rusija ima nekoliko vojnih baza u kršćanskoj Armeniji, koja je njezin saveznik temeljem sporazuma. Odnosi su se, međutim, zadnjih mjeseci pokvarili i Armenija optužuje Moskvu da je ne podržava u njezinu sporu s većinski muslimanskim Azerbajdžanom, s kojim je Rusija također saveznica. Moskva zauzvrat optužuje Pašinjana da zanemaruje tradicionalne bliske odnose s Rusijom i da se sve više okreće prema Zapadu.