SVEČANOST U RIJECI

Papin veleposlanik u Hrvatskoj stavio Uziniću traku od ovčje vune na ramena

15.09.2023 u 22:13

Bionic
Reading

Na euharistijskom slavlju na spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne, apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua stavio je u riječkoj katedrali sv. Vida palij na ramena riječkom nadbiskupu i metropolitu Mati Uziniću.

Metropoloski palij jedan je od simbola riječkog nadbiskupskog sjedišta, odnosno riječkih nadbiskupa, a nosi ga nadbiskup metropolit na svojem liturgijskom ruhu. To je traka od ovčje vune, pričvršćena s tri igle, zvane akule. U kršćanskoj starini to liturgijsko obilježje bilo je rezervirano isključivo za rimskog biskupa – papu, ali se već za nekoliko stotina godina počinje dijeliti i nadbiskupima metropolitima.

Mate Uzinić preuzeo je službu od dotadašnjeg nadbiskupa metropolita Ivana Devčića u listopadu 2022. godine, nakon njegova umirovljenja. Papa Franjo mu je 29. lipnja osobno uručio palij u bazilici sv. Petra u Vatikanu, a svečano mu je na ramena položio apostolski nuncij Lingua. 

Nadbiskup Uzinić je u homilijii istaknuo da palij širi obiteljske obzore jer označava nadbiskupovu pripadnost ne samo Riječkoj nadbiskupiji, nego i drugim biskupijama metropolije - Krčkoj, Gospićko-senjskoj i Porečkoj i pulskoj biskupiji, a time i njegovo zajedništvo s tamošnjim biskupima. "U konačnici ta bijela vrpca označava i našu pripadnost općoj Crkvi, odnosno naše zajedništvo s Rimskom Crkvom i papom. Temeljna zadaća koja se na simboličan način dodjeljuje palijem je upravo zadaća čuvanja jedinstva Crkava u našoj Riječkoj metropoliji s Rimskom Crkvom i papom", naveo je.

Uzinić je, govoreći o paliju, istaknuo snažnu simboliku koju donosi. "Janjeća vuna oko vrata s jedne strane simbolizira janje, ovcu, na poseban način onu izgubljenu koju Krist Pastir Dobri traži, pronalazi i meće oko svoga vrata. S druge strane, palij simbolizira samoga Krista kao pashalno janje žrtvovano za spasenje svih ljudi, kao Jaganjca Božjeg koji oduzima grijehe svijeta. U ovom smislu šest križeva izvezenih na paliju označavaju Isusove rane, a tri igle pričvršćene na palij predstavljaju tri čavla Kristova križa", istaknuo je Uzinić.