ovisnost ne bira žrtve

Papige navučene na opijum pustoše polja maka u Indiji

07.03.2019 u 15:52

Bionic
Reading

Neke ptice kljucaju nedozrele čašice biljke u kojima se krije halucinogena materija, dok druge koriste kljunove i kandže kako bi počupale biljku, ponijele je sa sobom i kasnije konzumirale u miru

Uzgajivači maka u indijskoj državi Madhya Pradesh suočili su se s neobičnim problemom ove usjevne sezone. Uz nedostane padaline, muče ih jata upornih papiga koja pustoše njihova polja maka. Pretpostavlja se da je riječ o pticama koje su navučene na opijum, a koje i do 40 puta dnevno slijeću kako bi namirile svoje potrebe.

'Jedan cvijet maka daje između 20 i 25 grama opijuma. Ali velika skupina papiga hrani se tim biljkama oko 30 do 40 puta dnevno', pojadao se uzgajivač iz okruga Neemuch indijskom informativnom portalu NDTV.com. 'To utječe na žetvu. Ove o opijumu ovisne papige za sobom ostavljaju pustoš!'

Šuljaju se poljima poput nindža

NDTV javlja kako su napadi papiga i drugih ptica svakodnevna prijetnja uzgajivačima koji zbog toga trpe velike gubitke. Neke ptice kljucaju nedozrele čašice biljke u kojima se krije halucinogena materija, dok druge koriste kljun i kandže kako bi počupale biljku, ponijele je sa sobom i kasnije je konzumirale u miru.

  • +19
Rasplesane životinje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

The Daily Mail čak je izvijestio da su se neke ptice toliko izvještile da se prikradaju poljima u apsolutnoj tišini, poput kakvih nindža. Lokalne vlasti odbile su reagirati na pritužbe uzgajivača, prepuštajući im da se sami snađu u nevolji.

Udaraju o grane i leže po poljima

Ptice kradljivice maka nisu nova pojava u Indiji, jednoj od rijetkih zemalja na svijetu u kojima je dopušten uzgoj opijuma s dozvolom. Lani je tako zabilježeno više slučajeva da su ptice nakon žvakanja opijuma udarale o grane drveća i ošamućene ležale po poljima, a kad bi došle sebi, ponovno bi se zalijetale u polja po novu dozu 'otkačenja'.