SVJETSKI DAN MLADIH

Papa se susreo sa španjolskim premijerom

20.08.2011 u 15:45

Bionic
Reading

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i papa Benedikt XVI. pozvali su sa svoga sinoćnjeg susreta u apostolskoj nuncijaturi u Madridu međunarodnu zajednicu da više pomogne gladnima u Africi, izvijestio je u petak portal španjolske vlade, a prenosi IKA

Papa i španjolski premijer također su izrazili uvjerenje, govoreći o nemirima u arapskome svijetu, da bi demokratsko društvo bilo najbolje jamstvo za vjersku slobodu u tim zemljama.

Bilo je riječi i o bliskoistočnome sukobu i potrebi da se međunarodna zajednica jače zauzme za diplomatsko rješenje sukoba, kao i o atentatu u Norveškoj te je, kako je izvijestila španjolska vlada a prenosi Kathpress, izražena zabrinutost zbog radikalnih i ksenofobičnih pokreta usmjerenih protiv vjerskih vrijednosti i miroljubivoga suživota europskih naroda.

Zapatero je na susretu izvijestio Papu o naporima koje njegova vlada ulaže za prevladavanje gospodarske krize u Španjolskoj.
Papa je jučer posjetio španjolskog kralja Juan Carlosa i kraljicu Sofiju, u madridskoj palači Zarzuela. Kralj Juan Carlos izrazio je zahvalnost Papi i ponos zbog činjenice da je Madrid izabran za mjesto održavanja Svjetskog dana mladih.

Inače, Sveta Stolica postavila se tolerantno prema prosvjedima koji su održani na marginama Papina pohoda Španjolskoj. Riječ je o 'beznačajnom događaju', rekao je u petak, 19. kolovoza, novinarima u Madridu ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi. 'Mi smo za slobodu mišljenja i smatramo da svatko svoje mišljenje smije i izreći'.

Organizator susreta mladih u Španjolskoj Yago de la Cierva, obrazložio je da prosvjede nekolicine ljudi ne treba miješati s pokretom 'Indignados'. Taj španjolski pokret mladih, koji se bori za gospodarske reforme, ima prema katoličkom Svjetskom danu mladih dosta pozitivan stav. Također, Crkva u Španjolskoj u mnogočemu dijeli zabrinutost prosvjednika, tvrdi de la Cierva.