privatna audijencija

Papa s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, pozvao na izgradnju suživota

03.04.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u privatnu audijenciju predsjedateljicu Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto i pozvao na izgradnju suživota i stabilnosti u BiH, dok je prva žena vlade BiH ocijenila iznimno važnom potporu Vatikana u ostvarenju integracije ove zemlje u EU te ga pozvala u posjet Mostaru

Papa Franjo je istaknuo da su tolerancija, međusobno razumijevanje i suradnja temelj svakog društva u cilju mirnog "zajedničkog suživota i stabilnosti", navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Predsjedateljica Vijeća ministara izrazila je zahvalu na Papinim poticajima za ostvarenje '"zajedništva i bratske ljubavi", što su od posebne važnosti za sve vjerske i nacionalne zajednice u BiH. Izvijestila je kako je provedba reformi koje zemlju vode k EU prioritet rada Vijeća ministara. "Integriranje BiH u EU ostaje naš strateški i prioritetni cilj", istaknula je Krišto.

Predsjedateljica je navela kako je potpora Svete Stolice europskom putu BiH od ključne važnosti, pri čemu je, kako je istaknula, značajno očuvati višenacionalni karakter Bosne i Hercegovine uz provedbu ustavne reforme i izmjena Izbornog zakona BiH. Krišto je pozvala Svetog Oca u službeni posjet Bosni i Hercegovini u Mostar i Hercegovinu.

Papa Franjo je 2015. posjetio Sarajevo, a prije njega je papa Ivan Pavao II. pohodio Sarajevo i Banju Luku 1997. i 2003. godine.

Tijekom susreta u Vatikanu predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je papi Franji darovala skulpturu „Majka“ akademskog kipara Stjepana Skoke, u znak sjećanja i poštovanja prema majkama udovicama svih ratova. "Ona simbolizira izdržljivost u patnji, požrtvovnost za svoju djecu, postojanost i nadu", navodi se u priopćenju.