BIVŠI PREMIJER SRJ

Panić: Dovest ću Obamu u Srbiju

17.07.2013 u 21:09

Bionic
Reading

Američki poslovni čovjek srpskog podrijetla i nekadašnji premijer SR Jugoslavije Milan Panić izjavio je u intervjuu kako će učiniti sve da američkog predsjednika Baracka Obamu dovede u Srbiju.

Panić je za beogradski magazin Nedeljnik sugerirao da aktualna srbijanska vlada sebi treba postaviti cilj da dovede američkog predsjednika u Beograda, a da Miloševićevo doba i kosovski spor moraju "ostati iza Srbije".

"Predsjednik SAD-a već desetljećima nije bio u Beogradu, ako se ne varam - još od Tita. To treba biti cilj ove vlade, da (Barack) Obama dođe u Beograd. Pokušat ću raditi na tome, pomoći da se to ostvari. Američki predsjednik nikad ne dolazi protokolarno, to je uvijek neki politički projekt... Vrijeme je da Miloševićevo doba i kosovski spor ostanu iza nas", rekao je Panić za Nedeljnik.

Panić je za trenutačne srpsko-američke odnose rekao da se kreću napred, ali i da su "potrebni bolji", te da "moraju i mogu biti bolji".

"Predsjednik (Tomislav) Nikolić nekoliko puta se rukovao s predsjednikom Obamom. Nemojte to podcjenjivati. (Ivica) Dačić je dobio komplimente iz State Departmenta kakvi su dosad rijetko stizali. To nije mnogo, ali nije ni malo", ocijenio je Panić i kao jednu od ključnih pogrešaka bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića naveo to što je izbjegavao susrete s Obamom.

"Navodno zbog Kosova, Tadić je uzimao luksuz da izbjegava Obamu. Zbilja, nije bilo previše mudro", ustvrdio je Panić.

Bivši premijer SR Jugoslavije ocijenio je aktualnu situaciju s Kosovom kao političku realnost.

"Neovisno Kosovo je politička i svaka druga realnost. I ako su (Ivica) Dačić, (Aleksandar) Vučić i drugi u nečemu spori za moj ukus, to je onda u tome što još radikalnije ne zatvore ovu stranicu povijesti", istaknuo je Panić.

Rođeni Beograđanin, Milan Panić je svojedobno, kao vlasnik američke tvrtke ICN Pharmaceuticals, investirao u Srbiju privatizacijom farmaceutskog poduzeća Galenika, a temeljem loših iskustava koja je imao, kaže kako bi danas bio mazohist ako bi ponovno ulagao "osim u neki vinograd, neko stado ovaca i krava ili ribnjak".

Panić je 1992. i 1993. bio prvi predsjednik vlade Savezne Republike Jugoslavije. Kao kandidat grupe građana na izborima za predsjednika Republike Srbije u prosincu 1992. je dobio potporu oporbe, ali je poražen od Slobodana Miloševića jer je osvojio 32 posto, dok je za Miloševića glasovalo 53,24 posto birača.