RIKARD fuchs

Pandora mu nije jedina afera: Fuchsov sin u Hrvatskoj vodi razgranat biznis, povezan je s čak 24 tvrtke i dvije intrigantne poslovne priče

04.10.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Prvi Hrvat čije se ime pojavilo u milijunima dokumenata koji su procurili u javnost u sklopu međunarodne istrage Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) s partnerima nazvane 'Pandora papers', u kojoj su uz 600 novinara sudjelovali i oni s hrvatskog portala Oštro, jest poduzetnik Rikard Fuchs - sin današnjeg ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa

Istraživački pothvat razotkrio je veze između offshore imovine i 336 čelnika i političkih dužnosnika koji su osnovali tisuće tvrtki, mahom u poreznim oazama, u kojima su skrili bilijune dolara. Fuchs mlađi našao se u društvu jordanskog kralja, češkog premijera, Putinove ljubavnice, crnogorskog predsjednika, pjevačice Shakire i manekenke Claudije Schiffer.

On je, tvrdi se, 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd., čija je svrha bila objašnjena kao 'posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj'. Novinarima portala Oštro rekao je da svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o 'projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj' s jednim američkim fondom. Projekt nije realiziran, a tvrtka je ugašena 2020. godine.

Rikardu Fuchsu, čiji je otac Radovan još prije desetak godina izjavio da 'nije ministar zbog novca jer svoje milijune već ima', ovo zapravo nije jedini 'izlet u offshore' - dapače, mediji su već ranije zabilježili da su gotovo sve tvrtke u kojima je bio ili jest aktivan, a bilo ih je više od dvadeset, registrirane u poreznoj oazi na otoku Jerseyju. Ova lokacija u kanalu La Manche često se koristi za skrivanje stvarnog vlasništva nad tvrtkama, ali se zbog neovisnog poreznog sustava koristi i za izbjegavanje plaćanja poreza u matičnim državama.

Epizoda s Industrogradnjom

Krovna tvrtka povezana s Fuchsom naziva se Oportunitas Group LTD., a u poslovnim servisima prikazana je kao vlasnik najmanje dvije tvrtke koje vodi mlađi Fuchs: Oportunitas d.o.o. i Naše voće d.o.o. Navedena je i kao bivši vlasnik tvrtki Adriatic Tourist Resorts i Pharma Hemp, kojima je također bio direktor.

Samo Fuchsovo ime u Hrvatskoj je povezano s ukupno 24 tvrtke, a u devet njih još uvijek je aktivan. Nijedna od njih nema prihode veće od milijun kuna, a velika većina ne može se pohvaliti pozitivnim poslovnim rezultatima.

U javnosti je ipak najpoznatija njegova epizoda u nekadašnjem gigantu Industrogradnji, u kojoj je bio član Nadzornog odbora od 2008. do 2017. godine, kada je tvrtka definitivno ugašena i brisana iz registra. Predsjednik Uprave ove tvrtke Josip Galinec, Fuchsov partner u nekoliko poslovnih pothvata, 2008. brutalno je pretučen, navodno jer se zamjerio zagrebačkom podzemlju.

Portal 7Dnevno objavio je nedavno da je Fuchs pomagao Josipu Galincu da preuzme Industrogradnju posudivši mu novac, pet milijuna dolara koji su kasnije navodno nestali. Taj novac u Hrvatsku je stigao iz investicijskog fonda London Asia Capital i potom kolao kroz Fuchsove i Galinčeve tvrtke.

'Možda se čini nevjerojatnim, ali novac nikada nije vraćen London Asia Capitalu. Želim pozvati gospodina Josipa Galinca i gospodina Rikarda Fuchsa da podijele s nama informacije koje bi nam mogle otkriti istinu o tome zašto naš zajam nije vraćen i kako vlasnici LAC-a mogu dobiti svojih pet milijuna dolara natrag', izjavio je 2013. godine Toby Parker, financijski direktor London Asia Capitala za Večernji list.

Fuchs i Galinec još 2010. godine zajedno su preuzeli i većinski paket u nekadašnjoj Tvornici olovaka Zagreb (TOZ), od koje na koncu nije ostalo ništa osim niza nekretnina zanimljivih za prodaju ili investiranje, kao i kod Industrogradnje.

Spominjao se i neobičan aranžman iz 2012. godine, kada je Vlada poklonila Crkvi 25 tisuća četvornih metara u zagrebačkoj Ilici za potrebe gradnje crkvenog sveučilišta, da bi četvrtinu zemljišta odmah nakon toga Crkva dala u 99-godišnji najam tvrtki koju je vodio Rikard Fuchs, navodno za gradnju trgovačkog centra.

Što danas o svojim poslovnim pothvatima u Hrvatskoj i u inozemstvu kaže Rikard Fuchs, nismo doznali jer nam je ostao nedostupan za komentar.

Supruga na čelu Stomatološke klinike

Njegova supruga Petra Nola Fuchs, zbog čije aktivnosti na društvenim mrežama lokalni zagrebački mediji ovaj bračni par proglašavaju dijelom društvene kreme, ravnateljica je Stomatološke klinike u vlasništvu Grada Zagreba, a pisalo se i da je bila bliska pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću. Bila je u skupini osoba koje su od ravnatelja Bore Nogala pokušale preuzeti kontrolu nad bolnicom Srebrnjak.

Njenoj poliklinici Grad Zagreb je prije dvije godine kupio automobil vrijedan oko pola milijuna kuna, a u dokumentaciji je bilo propisano da mora biti tipa SUV, imati 180 konjskih snaga, pogon na sva četiri kotača i kamere koje nadziru okolinu svih 360 stupnjeva. Luksuzni terenac, objašnjeno je, bio je potreban jer ova poliklinika ima samo dva vozila koja su stalno na terenu.