upalio pritisak

Pala odluka nakon prozivki iz Ukrajine: Renault zaustavlja proizvodnju u Rusiji

23.03.2022 u 23:21

Bionic
Reading

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da je obustavio poslovanje u Rusiji nakon oštrih kritika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

'Aktivnosti Renault Grupe u njenom proizvodnom pogonu u Moskvi od danas su obustavljene', stoji u priopćenju tvrtke.

Odluka je došla samo nekoliko sati nakon što je Zelenski osudio tvrtku jer je odlučiila ponovno pokrenuti proizvodnju u tvornici za sklapanje vozila u Moskvi u vlasništvu njegove podružnice AvtoVaz, koja proizvodi vozila Lada.

'Francuske tvrtke moraju napustiti rusko tržište', rekao je Zelenski u obraćanju francuskim parlamentarnim zastupnicima, kritizirajući Renault i druge zbog 'sponzoriranja ruskog ratnog stroja.' Francuska država posjeduje 15 posto udjela u Renaultu.

'Svi moraju zapamtiti da vrijednosti vrijede više od profita', rekao je Zelenski.

Dok su se proizvođači automobila poput Volkswagena, Nissana i Mercedes-Benza povukli s ruskog tržišta i zaustavili izvoz u tu zemlju kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, Renault se nadao da će nastaviti aktivnosti jer Rusija čini oko desetinu njegovog globalnog prihoda.

Ranije u srijedu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na globalni bojkot Renaultovih proizvoda s obzirom na njegovu odluku da ostane na ruskom tržištu.

U priopćenju u kojem je najavljen zaokret, Renault je rekao da 'procjenjuje dostupne opcije' kada je u pitanju njegov udio u AvtoVazu. Tvrtka zapošljava 45.000 radnika u Rusiji, prenosi Politico.