UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA

Pahor u velikoj prednosti pred Tuerkom

30.11.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Slovenski birači u nedjelju će izaći na birališta kako bi u drugom krugu odlučili žele li još jedan petogodišnji mandat sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka ili će dati novu priliku nekadašnjem predsjedniku vlade Borutu Pahoru

I zadnje ankete, objavljene u petak, potvrđuju veliku prednost Pahora, po ocjeni analitičara preveliku da bi do nedjelje došlo do preokreta sličnog onom u prvome krugu izbora 11. studenoga. Tada je Tuerk dobio 36, a Pahor iznenađujućih 40 posto glasova iako su nekoliko dana pred izbore prognoze govorile suprotno, dok je kandidat desnog centra Milan Zver, blizak vladi premijera Janeza Janše, osvojio 24 posto, koliko se i očekivalo.

Prema ispitivanju ljubljanskog Dela, provedenom u utorak, srijedu i četvrtak na nešto manje od 800 ispitanika, za Pahora bi glasovalo 55 posto, a za Tuerka 24 posto ispitanika, a 21 posto sudionika ankete se još nije odlučilo kome dati glas. Vodeći slovenski list prognozira i nizak odaziv na izbore od samo 41 posto, dok ih je u prvom krugu prije tri tjedna glasovalo 47 posto.

Iako su zadnje dane kampanje zasjenili javni prosvjedi u slovenskim gradovima za koje je više razumijevanja pokazao Tuerk, razlika između dvojice predsjedničkih kandidata je prevelika da bi se trendovi do nedjelje promijenili u korist Tuerka, a Pahoru se već smiješi pobjeda, ocjena je iz komentara vodećeg slovenskog dnevnika.

Mariborski dnevni list Večer, na osnovi ankete agencije RM-plus na 700 ispitanika, provedene sredinom tjedna, prognozira da bi u nedjelju za Pahora moglo glasovati između 65 i 75 posto izišlih birača, a za Tuerka između 25 i 35 posto.

Analitičari navode da je Pahorova prednost u odnosu na Tuerka to što je, unatoč predodžbi kako je njegov premijerski mandat završen lanjskim porazom na prijevremenim izborima bio neuspješan, on uspio osigurati potporu stranke Socijalnih demokrata (SD), koju je vodio 15 godina, iako je prije pet mjeseci izgubio stranačke izbore i mimo očekivanja stranke najavio kandidaturu za predsjednika države. U završnici drugog kruga izborne kampanje Pahor se redovito u javnosti pojavljivao s novim predsjednikom stranke Igorom Lukšićem. Druga je prednost to što će za njega glasovati i dio birača sklonih političkom centru, pa čak i pristaše premijera Janeza Janše, kojima je Pahor, sa svojim zalaganjem za nužne reforme koje predlaže i vlada, mnogo bliži nego Tuerk.

Aktualni je predsjednik Pahorovu prednost iz prvog kruga pokušao sustići izrazitijim distanciranjem od politike sadašnje vlade i kritikama njene gospodarske politike koja se temelji na štednji i rezovima, ali u tome, čini se, nije uspio. Tuerk na izbore izlazi kao nestranački kandidat s potporom građana, ali su ga javno podržale Pozitivna Slovenija (PS), najveća oporbena stranka u parlamentu koju vodi Zoran Janković, a također i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca. Tuerk (60), sveučilišni profesor međunarodnog prava, a prije toga dugo godina slovenski diplomat u UN-u, ostavio je bljeđi dojam na birače tijekom izborne kampanje od mlađeg i dinamičnijeg Pahora (49), diplomiranog politologa koji je od početka karijeru gradio u politici i koji je privukao više birača kampanjom u kojoj se zalagao za političko jedinstvo u vrijeme krize te dogovor oporbe i vladajuće koalicije kako bi se iz krize izašlo.

Facebook prosvjedi koji se ovih dana odvijaju u slovenskim gradovima, navodno usmjereni protiv 'korumpiranih elita', odvukli su, po ocjenama slovenskih analitičara, pažnju javnosti s politike na socijalne probleme što ih generirala kriza, pojačavajući dojam da političari za nju nemaju odgovore.

To će po svojoj prilici biti i ključna tema o kojoj će se Tuerk i Pahor u petak navečer izjašnjavati u završnom sučeljavanju na Slovenskoj televiziji uoči izborne šutnje koja počinje u ponoć.

Premijer Janez Janša u neobično oštroj izjavi u četvrtak kasno navečer upozorio je da javni prosvjedi s elementima nasilja, a novi takav prosvjed očekuje se poslijepodne opet u Ljubljani, ugrožavaju napore njegove vlade da mjerama štednje i financijske konsolidacije te reformama izbjegne produbljavanje krize, a 'staru' nereformiranu ljevicu, koju navodno prezentira Tuerk, optužio da socijalnim nemirima želi odvratiti pažnju javnosti od Tuerkova vjerojatnog poraza na biralištima.

Janša je u objavljenoj video poruci ustvrdio kako u Sloveniji postoje snage koje možda namjerno izazivaju prosvjede, u želji da promijene vjerojatni rezultat izbora u nedjelju, no da njegova vlada neće dopustiti 'kaos' na ulicama koji bi štetio cijeloj državi i odvratio ulagače, kako se to dogodilo Grčkoj. Svoje pristaše Janša je u poruci pozvao da u nedjelju izađu na birališta i 'glasuju za promjene', dajući tako jasno do znanja da je njegov izbor Borut Pahor.