LIJENOJ SISAČKOJ LIJEČNICI OTKAZ

Pacijentice po osam mjeseci čekale nalaz papa testa

13.03.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Lidija Savić, djelatnica Citologije sisačke bolnice koja tijekom dva mjeseca nije pregledala niti jedan nalaz Papa-testa, dobila je otkaz. Upravo zbog njezina nerada, ali i nerada njezine kolegice dr. Mirne Sadak, pacijentice svoje nalaze čekaju i po osam mjeseci zbog čega je HZZO uputio inspekciju u sisačku bolnicu

Nakon uvida zbog nedopustivog čekanja na nalaze HZZO je kaznio bolnicu novčanom kaznom od 110.000 kn, tj. umanjenim limitom za jedan posto od 11 mil. kuna koliko bolnica dobiva mjesečno. Skandalozni nemar koji se događa u toj bolnici u javnost je iznijela Katica Markulin, koja je u Jutarnjem listu javno progovorila o nedopustivo lošem radu Citologije i nemaru pojedinih liječnika čak kad su posrijedi teške zloćudne bolesti. Markulin, koja se liječi od karcinoma dojke, posvjedočila je da od rujna čeka nalaz Papa-testa.

Ravnatelj Damir Pahić jučer još nije bio dobio nalaz i mišljenje inspekcije, ali sa sadržajem je bio upoznat. Ističe da je HZZO reagirao kako je i očekivao, odnosno da traže poštivanje ugovornih obveza i sankcionira njihovo neizvršenje. Dodaje da je dr. Savić dobila otkaz jer nije izvršavala svoje radne obveze, a druga prozivana liječnica, dr. Mirna Sadak, za sada nije dobila otkaz i dobila je drugu šansu.

'Kad je riječ o Nacionalnom programu, dobili smo na obradu 124 Papa-testa tijekom prosinca 2012. i siječnja 2013. Sve su testove pregledali citoskrineri. Međutim, tri liječnice specijalistice citologinje obradile su samo 43 Papa-testa. Jedna liječnica napravila je 41 pregled, doktorica Sadak dva, a dr. Savić niti jedan. To je bio povod da izdam radni nalog za rad subotom kako bi se izvršile obveze bolnice prema Nacionalnom programu, ali i smanjili nedopustivi zaostaci u obradi Papa-testova vanjskih pacijenata', kaže Pahić.

Dr. Sadak u osam sati rada napravila je 2 Papa-testa. Prema normativu HZZO-a, za obradu jednog Papa-testa liječniku specijalistu treba 10 minuta. U studenome 2011. godine dr. Mirna Sadak napravila je 64 nalaza opće citologije i pet Papa-testova, dr. Lidija Savić 83 nalaza opće citologije i 16 nalaza Papa-testova, dok je treća doktorica u istom mjesecu napravila 68 nalaza opće citologije i 385 nalaza Papa-testova. U rujnu 2012. dr. Sadak napravila je 32 Papa-testa, dr. Savić 19, a treća doktorica 465.