BITKA ZA SAMOBITNOST

Ovo su separatisti od kojih strepi Europska unija

Bionic
Reading

Separatizam u Europi je široko rasprostranjen fenomen – stoga mnoge europske regije drže fige uspjehu škotskog referenduma za neovisnost. S druge strane, Bruxelles je nesklon separatističkim težnjama bojeći se domino-efekta u EU.

Rezultat škotskog referenduma s nestrpljenjem se očekuje u Kataloniji i još u sedam regija unutar EU. Katalonci će – neovisno o ishodu u Škotskoj - 9. studenog organizirati vlastiti referendum o nezavisnosti od Španjolske. Baski na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske, u slučaju uspjeha Katalonaca krenut će njihovim putem. Postoji mogućnost da Sjeverna Irska već 2016. raspiše referendum o priključenju Republici Irskoj. Radikalni Flamanci u Belgiji zahtijevaju podjelu zemlje, odnosno ukidanje sadašnjeg saveza s Valoncima. Separatističke težnje prisutne su i na Korzici, Sardiniji, u Južnom Tirolu i Padaniji.

U Italiji postoje političke snage koje traže odvajanje Venecije od Italije. Pokret koji se zalaže za nezavisnost zove se Indipendenza Veneta i privlači sve više pristalica. Pokrajina Veneto, čije je upravno središte Venecija, bogatija je od većine oblasti u Italiji, a mnogi stanovnici te regije su veoma nezadovoljni zbog velikih troškova koje moraju dijeliti s mnogo manje razvijenim ostatkom zemlje. Uz to, Italiju muči i separatizam Sjeverne lige.

U Francuskoj postoje političke grupe poput Savojske Lige, koja traži neovisnost Savojske regije u Francuskoj, s populacijom od otprilike 400.000. Također, u Francuskoj se pripadnici bretonske nacionalne armije (BRA) nikada nisu svrstavali među Francuze – uvijek su tvrdili da su 'Kelti', a godinama su se borili protiv 'francuskih okupatora'. U Njemačkoj je snažan bavarski nacionalizam, prisutan još od pripajanja Bavarske Njemačkoj 1871. godine. Na danskim Farskim otocima pak smatraju da bi bilo bolje da su nezavisni, iako od danske države primaju godišnju pomoć od 150 milijuna eura.

Na karti s Wikipedije prikazani su separatistički pokreti i grupe koji se bore za neovisnost od države čiji su dio ili samo veću autonomiju unutar država.

Sve o škotskom referendumu doznajte na tportalu

Karta separatističkih pokreta u Europi prema Wikipediji