NEMA VIŠE 6+6, ALI...

Ovo su privilegije koje čekaju zastupnike ako se danas raspusti Sabor

04.05.2017 u 09:48

Bionic
Reading

U slučaju da danas (četvrtak) ili u narednim danima dođe do raspuštanja Sabora, 151 zastupnik aktualnog saziva Sabora steći će pravo na korištenje privilegije iz Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika, ali ona ipak više nije izdašna kao prije

Zahvaljujući izmjenama više ne vrijedi pravilo po kojem pola godine nakon prestanka obnašanja dužnosti, a u slučaju da nemaju drugi posao, zastupnici imaju pravo na punu dosadašnju plaću dok su drugih pola godine imali pravo na pola toga iznosa.

Sabor je naime u listopadu prošle godine izglasao izmjene Zakona o obavezama i pravima državnih dužnosnika kojima je ograničeno pravo na naknadu plaće dužnosnika po isteku mandata. Spomenuti zakon bio je jedan iz paketa Mostovih 'jamstava', čijim je izglasavanjem uvjetovana koalicija s HDZ-om.

Dužnosnicima se do spomenutih promjena jamčila puna plaća šest mjeseci i pola plaće još šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti, neovisno o trajanju mandata. Spomenuta privilegija je izazivala bijes javnosti, posebno zato što su zastupnici pravo na njezino korištenje stjecali ako bi i samo jedan dan proveli u saborskim klupama. Izmijenjenim zakonom to je pravo ograničeno tako da, umjesto prijašnjih 'šest plus šest', dužnosnici koji provedu manje od tri mjeseca u Saboru neće imati pravo na naknadu.

Oni koji dužnost obnašaju između tri mjeseca i godine dana, što je slučaj s većinom zastupnika iz aktualnog saziva Sabora, po isteku mandata primat će cijelu plaću tri i još pola plaće iduća tri mjeseca, a onima koji na dužnosti ostanu više od godine dana ostaje sadašnje pravo na šest mjeseci pune i još šest mjeseci pola plaće. Uz taj zakon, većina je izglasala zaključak po kojem će se zakon primijeniti retroaktivno na sve zastupnike aktualnog konstituiranog saziva.

Oporba je tada upozorila da bi takvo rješenje moglo pasti na Ustavnom sudu, koji je već jednom srušio sličan zakon, u kolovozu 2012. srušivši retroaktivno ograničenje za zastupnike koji su već stekli saborsku mirovinu. SDP je zatražio ocjenu ustavnosti spomenutog zakona jer Ustav propisuje da su svi jednaki pred zakonom, a spornom izmjenom pravo 6+6 ukida se samo saborskim zastupnicima, ali ne i drugim dužnosnicima, primjerice ministrima, što oni smatraju diskriminirajućim.