HASANBEGOVIĆ SE POKLONIO HOS-U

'Ovo je spomenik prkosa!'

19.05.2016 u 20:23

Bionic
Reading

Dvodnevna turneja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića Splitom i okolicom bila je prekrcana događanjima, no završena je sa stilom: Polaganjem vijenca na spomenik IX. bojni HOS-a Rafael vitez Boban

Stotinjak Splićana, mahom branitelja, pljeskom je pozdravilo ministra pred obilježjem oko kojeg je nastalo dosta kontroverza, prije svega zbog samog naziva postrojbe. Ovaj put Baldasar se ondje nije pojavio, no zato su bili njegovi suradnici Davor Marasović i Zdravko Parčina, kao i gradski vijećnici Luka Podrug i Damir Ćosić

'Želio sam odati počast vitezovima HOS-a, koji su kao i ostali branitelji i dragovoljci ginuli za Hrvatsku. Posebno mi je bilo stalo pokloniti se ispred ovog spomenika koji je izazivao brojne kontroverze kod onih koji još uvijek ne poštuju žrtvu branitelja', kazao je Hasanbegović. Upitan je za često oskvrnjivanje upravo ovog spomenika, pa se odredio:

'To su provokacije, ali dok je ovih ljudi ovdje i njihove djece - spomenik nikada neće pasti. Ovo je spomenik prkosa!'

Hasanbegović je ponovio da su Domovinski rat i braniteljske žrtve jedini istinski temelj hrvatske države, koji su svojim viteštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću zaslužni za njenu uspostavu i obranu. 'Neka branitelji budu trajni uzor našoj djeci', pozvao je.

Ministrov dvodnevni posjet ovom dijelu Hrvatske zaključen je konstatacijom da 'Split nije nikakva pokrajina i provincija, nego metropola baš kao i Zagreb'.