AMERIČKI HEROJI

Ovi 'Snowdeni' pola stoljeća živjeli su u sjeni

25.01.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Od misteriozne krađe tisuću dokumenata FBI-ja koja je dovela do razotkrivanja prljavih rabota američkog obavještajnog podzemlja, prošle su 43 godine, a troje bivših političkih aktivista sada je odlučilo priznati da su upravo oni izvršili povijesni 'čin otpora'. 'Mi smo to učinili - zato što je netko to morao napraviti', objasnio je John Raines (80), umirovljeni profesor religije

'U ovom slučaju, kršeći zakon razotkrili smo kriminal. Kada su nam uskraćene informacije koje nam trebaju kako bismo djelovali kao građani, tada imamo pravo učiniti ono što smo mi učinili', dodao je taj Amerikanac, svojevrsna preteča 'obavještajnog zviždača' Edwarda Snowdena, za NBC.

John Raines i njegova supruga Bonnie, kao i bivši taksist Keith Forsyth, navode da su bili dio osmeročlane skupine prosvjednika protiv Vijetnamskog rata. Jedne večeri u ožujku 1971, dok je nacija priljubljena uz TV ekrane gledala 'borbu stoljeća' između Muhammada Alija i Joea Fraziera, provalili su u ured FBI-ja u mjestašcu Media nadomak Philadelphije.

Članovi provalničke skupine mjesecima prije provale motrili su zgradu i upoznali se s ritmom i navikama cijelog susjedstva. Nakon što su neopaženo provalili u obavještajni ured, iz njega su u kuferima iznijeli gomilu povjerljivih dokumenata koje su poslali na adrese nekoliko novinara. Mediji su mjesecima objavljivali obavještajne prljavštine, a tada se prvi put spominje i špijunska operacija COINTELPRO, koju je godinama ranije pokrenuo notorni direktor FBI-ja J. Edgar Hoover s ciljem uništavanja ugleda 'unutarnjih neprijatelja'. Razbješnjeni Hoover pokrenuo je masovni lov na provalnike - uzalud.

Pet godina nakon provale nastupila je zastara te su aktivisti mogli odahnuti. No moralo je proći još 40-ak godina da neki od njih odluče konačno razriješiti jedan od većih američkih misterija i otkriju svoj identitet u knjizi bivše novinarke Washington Posta Betty Medsger 'The Burglary: The Discovery of J. Edgar Hoover’s Secret FBI'. Ta knjiga, kao i film '1971' dokumentaristice Johanne Hamilton, oslikava provalu u svjetlu nedavno razotkrivenog programa masovnog nadzora građana u režiji Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

'Ti dokumenti bili su eksplozivni', rekla je Medsger, prva novinarka koja je izvijestila o aferi nakon što je u poštanskom sadučiću zatekla hrpu dokumenata bez adrese pošiljatelja.

U knjizi opisuje kako su ukradeni dokumenti doveli do istrage o zloupotrebama obavještajne zajednice i s vremenom do novih pravila rada. Nakon provale 'FBI nikada nije bio isti', rekla je Medsger.

Ucijenjeni Martin Luther King

Među ukradenim dokumentima bili su i planovi o rasplamsavanju 'paranoje' među ljevičarskim skupinama širenjem uvjerenja 'da iza svakog poštanskog sandučića vreba agent FBI-ja'. Prema drugoj operaciji, agenti na području Philadelphije morali su nadzirati 'klijentelu... knjižara afroameričke vrste' i regrutirati informatore među 'crnačkim (Negro, op. a.) militantnim pokretom'.

Od 1956. FBI je špijunirao čelnike pokreta za ljudska i građanska prava, političare i osumnjičene komuniste, te je sijao sjeme razdora među skupinama prosvjednika. U šumi otkrića bilo je i pismo koje su agenti FBI-ja anonimno poslali Martinu Lutheru Kingu, prijeteći da će razotkriti njegove izvanbračne afere ako ne počini samoubojstvo.

Više o motivima hrabrih aktivista i načinu na koji su uspjeli umaknuti obavještajnim tragačima, možete pročitati ovdje