KAKVO DRUŠTVO

Ovi Hrvati sjede u trustu mozgova kojim se hvali Davor Bernardić

27.11.2017 u 15:30

Bionic
Reading

Čak 20 Hrvata u članstvu je Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, kojoj se ovaj vikend pridružio i šef SDP-a Davor Bernardić. Znanstvenici, političari, ali i gospodarstvenici pravit će društvo šefu oporbe

Svjetska akademija znanosti i umjetnosti je nevladina znanstvena organizacija koja okuplja više od 700 znanstvenika, političara, državnika, diplomata, čelnika instituta i nevladinih organizacija te šefove poslovnih kompanija iz više od 80 država.

Radi se o organizaciji kojoj je cilj promocija rasta i razvoja znanja, ali i osvješćivanje javnosti o posljedicama koje taj razvoj može donijeti. Članom se može postati ako vas predloži netko od aktualnih članova.

Ideja o osnivanju ovog svojevrsnog foruma nastala je 1950., kada su vodeći znanstvenici tog doba izrazili zabrinutost zbog zloupotrebe znanstvenih postignuća. Među inicijatorima su, između ostalog, bili fizičar i nobelovac Albert Einstein, 'otac atomske bombe' Robert Oppenheimer, poljski fizičar i nobelovac Joseph Rotblat, koji je također radio na projektu Manhattan, fizikalni kemičar Harold Urey, koji je radio i na razvoju atomske bombe, francuski fizičar Pierre Auger, politolog i komunikolog Harold Lasswell, francuski fizičar Francis Perrin te nobelovac i biolog John Boyd Orr.

Akademija je službeno osnovana 1960. u Ženevi, a danas svoje urede ima i u Napi u Kaliforniji, Bukureštu, Podgorici, Rimu, Trstu, Pondicherryju u Indiji te u Zagrebu. 

  • +5
Inicijatori i osnivači Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povezanost Svjetske akademije znanosti i umjetnosti s Hrvatskom nije slučajna. Naime poznati hrvatski fizičar i dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, akademik Ivo Šlaus svojedobno je bio na čelu te organizacije, a danas joj je počasni predsjednik.

No Šlaus i Bernardić, koji su povezani i kroz SDP, nisu jedini hrvatski članovi Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

U članstvu je politolog, pravnik i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Goran Bandov, doktor strojarstva i predsjednik Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša Neven Duić, bivši dugogodišnji tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Slobodan Kaštela, osnivač Laboratorija za mineralizirana tkiva Centra za translacijska i klinička istraživanja Medicinskog fakulteta, akademik Slobodan Vukičević, doktor političkih znanosti i predsjednik Atlantskog savjeta Hrvatske Radovan Vukadinović, znanstveni savjetnik s Ekonomskog instituta Paul Stubbs, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina te doktor ekonomskih znanosti i bivši direktor Instituta za međunarodne odnose Mladen Staničić.

  • +12
Hrvatski članovi Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Među Hrvatima članstvom u Svjetskoj akademiji mogu se podičiti bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, šef Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof, fizičar i direktor Interuniverzitetskog centra Dubrovnik Krunoslav Pisk, koji je svojedobno bio i na čelu Instituta Ruđer Bošković te Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, zatim nacionalni operni prvak i profesor na Muzičkoj akademiji Giorgio Surian, ginekolog i stručnjak iz oblasti ultrazvučne dijagnostike Asim Kurjak, politički analitičar Žarko Puhovski, bivši šef Uprave Plive Matko Bolanča, politički konzultant i IT stručnjak Marko Rakar, ali i bivši šef HGK Nadan Vidošević.