HI-TECH PRAŠINARI

Ovako će izgledati potpuno oklopljeni ruski vojnik budućnosti

22.02.2016 u 20:19

Bionic
Reading

Ruski specijalci testirali su ovih dana unaprijeđenu pješačku opremu Ratnik koja štiti čak 90 posto tijela i omogućuje poboljšanje borbene sposobnosti vojnika

Komplet pješačke borbene odore nazvan Ratnik obuhvaća 40 komada opreme, vatreno oružje, pancir, optičke, komunikacijske i navigacijske uređaje, sustave za napajanje i održavanje u životu; očekuje se da će ruska vojska do kraja godine dobiti 80 tisuća komada ove opreme, a napravljena je i izvozna verzija.


Borbena odora, pored moderniziranog neprobojnog prsluka, sadrži i kacigu s posebnim monitorom za termografiju, noćnim ciljnikom te audiovizualni komunikacijski sustav naziva Mušketir s visoko osjetljivim mikrofonom i slušalicama. U kacigu je implementiran satelitski navigacijski sustav GLONASS kojim zapovjednik postrojbe u svakom trenutku može nadzirati kretanje svojih vojnika putem malog računala veličine džepne knjige.


Tim računalom zapovjednik daje upute vojnicima te šalje videosnimke i fotografije u stožer, a svaki vojnik ima slično, ali znatno manje računalo veličine mobitela.

 
Ratnik ima 20 kilograma, pored pancirne zaštite može poslužiti i kao pojas za spašavanje, a pretinci su opremljeni opremom za preživljavanje i pružanje medicinske zaštite te punjačem za komunikacijski sustav.