katastarske izmjere

Ovaj grad temeljito isušuje imovinsko-pravnu močvaru: 'Moći će oploditi svoje nekretnine'

03.03.2023 u 17:26

Bionic
Reading

U povodu početka katastarske izmjere u šest karlovačkih katastarskih općina u petak je u Donjem Pokuplju glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antunio Šustić najavio u idućih deset godina izmjere u još 14 županija "jer uređenost katastra vodi k ravnomjernijem razvoju Hrvatske"

Vlada iz državog proračuna ulaže u evidencije katastra i zemljišne knjige više od 29 milijuna eura, od čega na Karlovac tri milijuna. Proteklih godina izmjeren je najizgrađeniji dio Karlovca, a sada slijedi, kako je rekao Šustić, izmjera karlovačkog ruba i - kada posao bude završen - taj će grad biti “prvo županijsko središte u Republici Hrvatskoj koje će imati potpuno novi katastarski operat s novim izmjerama i potpuno obnovljene zemljišne knjige”.

“To je iznimno važno za ukupni gospodarski napredak ovoga kraja, za same građane, vlasnike nekretnina koji će moći bez problema obavljati pravni promet i gospodariti svojim nekretninama, oploditi svoje nekretnine”, rekao je Šustić i istaknuo da će nekretnine tako “moći ući i u financijske tokove države”.

Posao u Karlovcu dio je velikog i višegodišnjeg programa Vlade RH, koji je prihvatio Hrvatski sabor i koji će se u idućih deset godina provoditi svuda u Hrvatskoj, u još šezdesetak katastarskih općina u 14 županija, u 29 općina ili gradova radi ravnomjernog razvoja Hrvatske.

Za katastarske izmjere koje su prijašnjih godina provedene u katastarskim općinama u središnjem dijelu Karlovca gradonačelnik Damir Mandić je rekao da su pokazale koliko imovinsko-pravna uređenost nekog prostora znači, kada je sve jasno i čisto, te da će i ta izmjera nakon godinu ili dvije dana pokazati koliko je to “veliki razvojni moment”.

Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje su omogućile “povijesne iskorake u smislu ubrzanja postupaka”. Do sada je izmjereno 450 katastarskih općina od ukupno 3300.

Da bi ilustrirao važnost tog posla, Šustić je rekao da su nakon katastarske izmjere 2008. godine u općini Poličniku kod Zadra niknule tri gospodarske zone, a trenutačno se Poličniku grade 154 obiteljske kuće.

No to je iznimka jer je jug Hrvatske “katastarski najnesređeniji”. U Zagrebu i sve prema sjeveru je dobra izmjerenost, a istočni dio Hrvatske katastarski je najuređeniji zahvaljujući provedenim postupcima komasacije.

Na upit novinara znači li obnova zemljišnih knjiga da će se moći brže razvijati i komasacija poljoprivrednog zemljišta, Šustić je odgovorio da je Vlada kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurala novac da se do 2026. godine uredi najmanje 18.000 hektara poljoprivrednog zemljišta kroz postupke komasacije, te da su već 54 općine i gradovi iskazali interes za komasaciju. Postupak je to koji će voditi Ministarstvo poljoprivrede.