'PALČICA LANA'

Ova djevojčica nikad nije gladna, spašava ju hormon rasta

09.07.2013 u 14:11

Bionic
Reading

Lana Antunović (5) ima tijelo trogodišnjeg djeteta. Zbog rijetkog Silver-Russellova sindroma na hormonskoj je terapiji kako bi rasla i napredovala

Ona nikada nije gladna, a jedino zahvaljujući hormonu rasta uspjela je u tri godine udvostručiti težinu i narasti 32 centimetra. Lana je 2009. imala 16 mjeseci, 6,4 kilograma i 70 centimetara. Danas ima 13 kilograma i 102 centimetra, piše 24sata. Njezine vršnjakinje u prosjeku imaju više od 17 kilograma, a visoke su oko 109 centimetara.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne plaća roditeljima djece s tim sindromom hormonsku terapiju jer ona nije kod svakog djeteta jednako uspješna niti je, smatraju, dovoljno istražena. Međutim, Laninim roditeljima javnim akcijama dobri ljudi pomogli su prije tri godine skupiti novac, a zatim im je pomogao i KBC Zagreb, koji im svakih šest mjeseci odobrava lijek.

'U Laninu slučaju mogu reći da smo jako zadovoljni velikim uspjehom koji je polučila. Jasno je da se brzina njezina rasta bitno povećala otkad uzima terapiju i većini mališana s tim sindromom kvaliteta života je neupitno bolja nego bez terapije', objasnio je endokrinolog, prof. Miroslav Dumić za 24sata.

Kako djeca rastu, veća je količina lijeka i trošak. Lijek se uzima do puberteta, a mjesečna doza može koštati i do 6000 kuna.

'Lana često odbija hranu, pa ponekad obrok još i danas nadoknadimo sondom. Sretni smo što smo se izborili za nju, ali voljeli bismo da i ostala djeca s tim sindromom u Hrvatskoj dobiju jednaku šansu. Čim se rode, tu djecu su unaprijed otpisali ne dajući im priliku za normalnu budućnost jer velika je razlika između 140 i 160 cm visine', ispričala je Lanina mama Katica (30).

Lana se rodila i s četiri bubrega, no odstranili su joj jedan. U vrtiću uči njemački, a obožava igrati nogomet s bratom Ivanom.