PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Otvorene stare rane: Crnci u SAD-u umiru daleko više od bijelaca

21.05.2020 u 22:52

Bionic
Reading

Rasno pitanje u jeku pandemije u SAD-u produbilo je stare rane: Prema posljednjim podacima, Afroamerikanci umiru od koronavirusa gotovo triput više od bijelaca. U publikaciji 'Boja koronavirusa' istraživači APM Research Laba iznijeli su nove dokaze o zapanjujućim razlikama u stopi smrtnosti američkih crnaca u odnosu na ostatak nacije

Stopa smrtnosti među afroameričkim stanovništvom je 50,3 na 100.000 ljudi, u odnosu na 20,7 za bijelce, 22,9 za Hispanoamerikance i 22,7 za azijske Amerikance. Od koronavirusa je dosad preminulo više od 20.000 Afroamerikanaca, a rasna podjela najočitija je u saveznoj državi Kanzas, u kojoj crnci umiru sedam puta više od bijelaca.

Afroamerikanci i koronavirus u SAD-u Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

Ni drugdje nije puno bolje, pa tako u glavnom gradu Washingtonu crnci umiru šest puta više od bijelaca, dok je taj disparitet u Michiganu i Missouriju pet puta, a u glavnim žarištima zaraze - New Yorku, Illinoisu i Louisiani - tri puta. U Chicagu se 70 posto svih smrtnih slučajeva odnosi na Afroamerikance.

Unatoč šokantnom nesrazmjeru u smrtnosti, administracija predsjednika Donalda Trumpa ne reagira na krizu. Uché Blackstock, liječnica hitne medicine i izvršna direktorica organizacije Advancing Health Equity, ističe da je odgovor vlade bio anemičan.

'Nejednakost se i dalje očituje u brojkama, a istovremeno svjedočimo potpunom izostanku bilo kakvih uputa centralne vlasti u cilju smanjenja tih razlika. Ne postoji stvarni plan borbe', kazala je Blackstock za britanski Guardian.

Trumpovi dužnosnici objašnjavaju visoku smrtnost među crnačkom populacijom registriranim zdravstvenim poteškoćama kao što su dijabetes, hipertenzija i pretilost. U nedjelju je ministar zdravstva Alex Azar naglasio 'rizičniji profil' Afroamerikanaca te je kritiziran zbog svaljivanja krivice na žrtve koronavirusa. Poznato je to da Afroamerikanci žive u većim domaćinstvima i da su dominantno na prvim linijama zdravstvenih i ostalih službi u kontaktu s ljudima.

Iako su navedena zdravstvena stanja zasigurno faktor u razvoju bolesti, postoji i drugi razlog zbog kojeg su američki crnci u nepovoljnijem položaju: nejednaka dostupnost dijagnostičkih testova i liječenja Covida-19.

Andi Egbert, istraživačica iz APM Research Laba, zaprepaštena je već samom činjenicom da statističke pokazatelje u ovom slučaju prikuplja neovisna organizacija, iako bi takve podatke trebala davati američka vlada.

'Neću nagađati koji su motivi, ali ne mogu vjerovati da u modernoj ekonomiji nemamo propisanu jedinstvenu metodu izvještavanja u svim saveznim državama. Nalazimo se u središtu goleme krize, a podaci su najbolji način da doznamo tko je i kako pogođen', kaže Egbert. Podatke o smrtnosti među rasnim skupinama uskraćuju, među ostalima, Montana, Nebraska, Utah te Sjeverna i Južna Dakota.

Razlike u pogođenosti koronavirusom bile su očite na samom početku širenja zaraze u SAD-u, osobito u velikim gradovima, u kojima su crnački kvartovi bili daleko pogođeniji od bogatijih bjelačkih područja. New York City objavio je prve statističke pokazatelje još u travnju, kada se potvrdilo da su Afroamerikanci i Hispanoamerikanci u Queensu i Bronxu najmanje dvostruko ugroženiji od bijelih Njujorčana i onih azijskog porijekla.

Posljednji službeni podaci gradskih zdravstvenih službi pokazuju da je osam od ukupno deset najpogođenijih dijelova dominantno naseljeno crnačkim i latino stanovništvom.

Uredništvo New York Timesa objavilo je uvodnik 'How to Save Black and Hispanic Lives in a Pandemic', podsjećajući da je povjerenje u institucije vlasti na niskim razinama u mnogim crnačkim i latino zajednicama, do kojih sada ne dopiru potrebna upozorenja i upute. Kako bi se pomoglo tim Amerikancima, 'državna i lokalna vlast morat će im izaći ususret u njihovim prebivalištima'.

'To bi moglo značiti da treba uputiti više zdravstvenih djelatnika ranjivim osobama, što je ozbiljan izazov koji podrazumijeva oslanjanje na kredibilne neprofitne organizacije, crkve, aktiviste i sindikate koji pomažu potrebitima', piše NY Times.

Drugi način za spašavanje života jest osiguravanje alternativnog smještaja radnicima i ostalima koji žive u velikim kućanstvima i nemaju načina da se izoliraju u slučaju oboljenja. Primjerice, u području Elmhurst u Queensu mnogi imigrantski radnici žive u domovima u kojima se koronavirus rapidno širi. 'Obitelji u New York Cityju i drugim dijelovima zemlje s visokim troškovima smještaja već su se udvostručile ili utrostručile u malim stanovima, u kojima je sad smješteno i po nekoliko generacija. Stanovnici inače vibrantnih kvartova sada se razbolijevaju i prenose virus svojim roditeljima, djedovima i bakama', upozorio je NY Times.