GODINA MILOSRĐA

Otvorena Vrata milosrđa u crkvama diljem Hrvatske

22.12.2015 u 16:00

  • +22

Pripreme za Božić u Mariji Bistrici

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Obredom otvaranja Vrata milosrđa na bazilici Majke Božje Bistričke i svečanim euharistijskih slavljem koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić u zajedništvu s rektorom svetišta mons. Zlatkom Korenom protekle je nedjelje započeo Jubilej milosrđa u istoimenom svetištu u Mariji Bistrici, a Vrata milosrđa otvorena su u crkvama diljem Hrvatske

Obred otvaranja Vrata milosrđa usko je povezan s Jubilejem milosrđa koji je ove godine proglasio papa Franjo. Da bi doživjeli i zadobili oprost, vjernici su pozvani poduzeti kratko hodočašće prema Svetim vratima, otvorenim u svakoj katedrali ili u crkvama koje odrede dijecezanski biskupi te na četirima papinskim bazilikama u Rimu, kao znak duboke želje za istinskim obraćenjem.

Isto tako, Papa određuje da se oprost može zadobiti u svetištima u kojima su otvorena Vrata milosrđa te u crkvama koje se tradicionalno priznaje jubilejskima. Važno je, objasnio je Papa, da to bude povezano, prije svega, sa sakramentom pomirenja i slavljenjem svete euharistije te popraćeno ispoviješću vjere i molitvom za Papu i nakane koje nosi u svom srcu za dobro Crkve i čitavog svijeta.

Podsjetimo, Papa je najavio kako će tijekom Godine milosrđa svaki svećenik moći otpustiti grijeh pobačaja što su donedavno mogli činiti samo biskupi ili svećenici s dozvolom biskupa. Sveti Otac odlučio je poslati i posebne misionare milosrđa koji će imati moć otpustiti i najteže grijehe koje inače može odrješiti samo Papa, a kako piše u posebnom dokumentu za Godinu milosrđa, Misericordiae Vultus (Lice milosrđa).

Izvanredna Sveta godina, Jubilej milosrđa započeo je 8. prosinca na svetkovinu Bezgrešnog začeća 2015., a završit će 20. studenoga iduće godine na svetkovinu Krista Kralja.