18-GODIŠNJI MISTERIJ

Otvorena nova istraga o ubojstvu generala Šantića

21.02.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Početkom tjedna otvorena je nova istraga o ubojstvu generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića koje je počinjeno još prije osamnaest godina, a do danas nije rasvijetljeno, potvrdio je u četvrtak Dragan Lukač, ravnatelj Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH

U intervjuu kojega je objavilo sarajevsko Oslobođenje Lukač je kazao kako je cilj konačno rasvijetliti sve okolnosti ovog zločina, zbog čega je formiran posebni tim u kojemu će biti pripadnici federalne i policije Unsko-sanske županije.

General Šantić, koji je zapovijedao postrojbama HVO-a na širem bihaćkom području, smatra se nestalim od 9. ožujka 1995. godine. Posljedni put je viđen u hotelu Sedra kod Bihaća, gdje je bio u društvu s generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem

Dragan Lukač je ocijenio kako taj slučaj do sada nije rasvijetljen jer MUP Unsko-sanske županije nije imao kapacitete za rješavanje najsloženijih kaznenih djela.

Slučaj nestanaka odnosno pretpostavljenog ubojstva generala Šantića do sada je tretiran kao ratni zločin, no Lukač dvoji kako je to stvarna pozadina. 'Taj se predmet nalazio na Tužiteljstvu BiH, a ja sam u razgovoru s nadležnim tužiteljima obrazložio kako se tu radi o klasičnom ubojstvu, a ne o ratnom zločinu', kazao je Lukač ne objašnjavajući na čemu temelji takvo mišljenje.


Za sada je nedvojbeno jedino to da je general Šantić ubijen 1995. godine, a da njegovo tijelo nije nikada pronađeno.

Komentirajući još jedan nerazjašnjeni slučaj i to ubojstva doministra policije FBiH Joze Leutara, na kojega je 1999. godine u središtu Sarajeva izvršen atentat bombom postavljenom u službeni automobil, Lukač je kazao kako je su istražitelji tu svoj dio posla završili još 2000. godine.

'Taj je predmet posljednje dvije-tri godine na razmatranju u Tužiteljstvu BiH', kazao je Lukač dodajući kako mu nije poznato što tužiteljstvo planira dalje s ovim slučajem.

Dodao je kako policija ostaje spremna provesti bilo kakve dodatne istrage zatraži li se to od nje.