naslage zaborava

Otvoren postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega Janeza Strašeka

20.09.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Biskupijski postupak za proglašenje blaženim p. Janeza Strašeka, otvoren je u ponedjeljak u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija

Kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola mons. Stjepan Večković istaknuo je pozdravne riječi kardinala Bozanića, podsjetivši kako je Strašek, malo više od pola godine nakon što je došao u Hrvatsku, u Zagrebačku nadbiskupiju, gdje mu je povjerena uprava Župe Rođenja BDM u Sveticama i kasnije Župe sv. Vide mučenika u Ozlju, providnost dopustila da 1947. godine, u svojoj četrdeset i prvoj godini života, kao katolički svećenik, lazarist, misionar, nakon službovanja u Sloveniji, Srbiji i na Kosovu, svoju krv za Gospodina prolije u Hrvatskoj.

Postupak koji se danas službeno otvara, naglasio je, usredotočit će se na osobu za koju se, kao i za mnoge svećenike, redovnike, redovnice i vjernike laike koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri, povijest potrudila izbrisati istinu i prekriti je gotovo nepropusnim naslagama zaborava.

Prvom sjednicom biskupijskog postupka beatifikacije i kanonizacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka predsjedao je preč. Marko Kovač, biskupski vikar i vicekancelar kao delegat zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, Nazočili su kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Stjepan Večković, bilježnik Prve sjednice; p. Giuseppe Guerra, generalni postulator Misijske družbe sv. Vinka Paulskog; p. Dario Grbac, CM, vicepostulator u postupku beatifikacije i kanonizacije sluge Božjega p. Janeza Strašeka, CM; te imenovani službenici istraživanja: dr. fra Ratko Radišić, OFM, nadbiskupski delegat; p. Jure Vranjić, promicatelj pravde; te Ana Volarić Mršić, bilježnik. Kao stručnjaci u povijesti i arhivistici u Povijesno povjerenstvo imenovani su: Anto Pavlović, predsjednik te članovi fra Daniel Patafta, i s. Veronika Mila Popić.